Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σουηδία Τουρκία

Τουρκία και Ουγγαρία να επικυρώσουν «το ταχύτερο δυνατό» την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε σήμερα (19/04)  ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας από την Σουηδία την οποία επισκέπτεται. Έθεσε μάλιστα ως χρονικό ορίζοντα την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας, η οποία είναι προγραμματισμένη στις αρχές Ιουλίου.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει από την αρχή την ένταξη της Φινλανδίας, που τέθηκε σε ισχύ στις 4 Απριλίου, και εκείνην της Σουηδίας, που περιμένει εδώ και μήνες το απαραίτητο πράσινο φως της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Η Σουηδία και η συμμαχία ευελπιστούν να αρθούν τα εμπόδια πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις αρχές Ιουλίου, όμως το θέμα προμηνύεται δύσκολο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τουρκία στις 14 Μαΐου, όπου ο απερχόμενος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεκδικεί νέα θητεία.

Η Τουρκία κατηγορεί κυρίως τη Σουηδία ότι είναι καταφύγιο για Κούρδους «τρομοκράτες» εχθρικούς απέναντι στην Άγκυρα, απαιτώντας δεκάδες απελάσεις.