Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σκονη

Βασικά μέτρα για την πρόληψη ανεπιθύμητων επιδράσεων, όταν υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στον ατμοσφαιρικό αέρα, σύμφωνα με τα εκάστοτε έκτακτα δελτία πρόγνωσης της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, υπενθυμίζουν με ανακοίνωσή τους, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Συστήνεται οι εργοδότες και εργαζόμενοι να τηρούν τις οδηγίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, όπως αποφεύγονται δραστηριότητες και σωματική άσκηση σε ανοικτούς χώρους, η παραμονή στους ανοικτούς χώρους να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό, να χρησιμοποιείται η προστατευτική μάσκα για το στόμα και τη μύτη, με φίλτρο που συγκρατεί τη σκόνη ή εναλλακτικά υγρό μαντηλάκι.   

Επισημαίνεται ότι, πέραν των άλλων πολλών και σοβαρών επιπτώσεων του καπνίσματος στην υγεία, επιδεινώνει και τη δυσμενή επίδραση της σκόνης. Συνιστάται η αποφυγή καπνίσματος. 

Όταν υπάρχει συμπτωματολογία όπως βήχας (ξηρός ή παραγωγικός με απόχρεμψη - φλέγματα),  δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), ερεθισμός ή/και καταρροή (αυξημένα υγρά) στη μύτη – ερεθισμός ή/και αυξημένα δάκρυα από τα μάτια, συνιστάται η επικοινωνία ή επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό ή τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) 

Όπως αναφέρεται, ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου είναι άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και καρδιοπάθειες, νεφροπαθείς, άτομα με ανοσοανεπάρκειες, παιδιά και άτομα άνω των 65 χρόνων.

Σημειώνεται ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν πιο πολλές πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα λόγω αυξημένης σκόνης στον ατμοσφαιρικό αέρα. Στις ομάδες αυτές η συμπτωματολογία είναι δυνατό να αναπτυχθεί συχνότερα και πιο έντονα. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα για επιδείνωση της συμπτωματολογίας λόγω της πάθησής τους.   

Οι συστάσεις για ευάλωτα άτομα είναι όπως επικοινωνούν και επισκέπτονται τον θεράποντα ιατρό ή τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), όταν παρουσιάζεται ή επιδεινώνεται συμπτωματολογία όπως βήχας (ξηρός ή παραγωγικός με απόχρεμψη - φλέγματα),  δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), ερεθισμός ή/και καταρροή (αυξημένα υγρά) στη μύτη – ερεθισμός ή/και αυξημένα δάκρυα από τα μάτια.

Επίσης όταν χρειάζονται διευκρινήσεις για τις οποιεσδήποτε αμφιβολίες και αναπροσαρμογές στη φαρμακευτική αγωγή τους.

Συστήνεται όπως τα ευάλωτα άτομα, αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και περιορίζουν την παραμονή τους στις περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στον ατμοσφαιρικό αέρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία, χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα στις περιπτώσεις που χρειάζεται σύντομη παραμονή σε εξωτερικό χώρο, αποφεύγουν τη σωματική άσκηση σε ανοικτό χώρο και παραμένουν σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους  χώρους.