Τηλεόραση Ραδιόφωνο
GER

Τρέχουν να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες στα σχολεία που δέχθηκαν επιθέσεις με πετροβολισμούς και μολότοφ το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου παιδείας και η σχολική εφορία Στροβόλου.

Την περισσότερη ζημιά υπέστη το Γυμνάσιο Αγίου Βασιλείου, στο οποίο γύρω στις 6 και 15 το πρωί της Κυριακής, όταν οι φρουροί που βρίσκονταν υπηρεσία από το προηγούμενο βράδυ, αποχώρησαν, άγνωστοι έριξαν βόμβα μολότοφ μέσα στην αίθουσα της μουσικής, με αποτέλεσμα, μουσικά όργανα, θρανία και άλλος σχολικός εξοπλισμός να γίνουν κυριολεκτικά στάχτη.

Βανδαλισμούς και εκτεταμένες ζημιές σε παράθυρα και όχι μόνο υπέστησαν και άλλες αίθουσες του σχολείου, όπως επίσης και ο εξωτερικός τοίχος μιας κτηριακής μονάδας.

Στο σχολείο για αυτοψία και επιθεώρηση των εργασιών βρέθηκε το πρωί η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου, συνοδευόμενη από τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Ανδρέα Μαραγκό.

«Δεν είναι μόνο φαινόμενο μόνο των γιορτών, αντιμετωπίζουμε αυτό το φαινόμενο πολύ συχνά και ιδίως κλοπές. Πιέζουμε τα πράγματα ούτως ώστε μέχρι την Κυριακή να αποκατασταθούν οι ζημιές για να λειτουργήσει ομαλά το σχολείο», σημείωσε ο κ. Μαραγκός.

 Αγανάκτηση και μόνο στα λόγια του Προέδρου της σχολικής εφορίας Στροβόλου Ανδρέας Αθανασιάδης, αφού κάθε χρόνο βρίσκονται στο ίδιο έργο θεατές, ανήμποροι να ανακόψουν τις κακόβουλες ενέργειες που προκαλούν στις σχολικές μονάδες οι φανατικοί της λαμπρατζιάς.

«Η ζημιά υπολογίσαμε μόνο η κτηριακή περίπου 60 με 70 χιλιάδες.Αυτό το έθιμο δεν είναι έθιμο είναι κατάρα. Εγώ έχω 26 χρόνια που μάχομαι για να σταματήσει αυτό το πράμα», επισήμανε ο κ. Αθανασιάδης.

Στο σημείο και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, ο οποίος με τη σειρά του καταδικάζει.

«Το θέμα είναι τι μέτρα επιτέλους πρέπει να παρθούν για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Το πρώτο είναι επιτέλους να θεσπιστεί νομοθεσία που να ρυθμίζει τα των λαμπρατζιών. Τα σχολεία δεν είναι χώρος για να ανάβουμε φωτιές για λαμπρατζιές», σημείωσε ο Λοϊζος Κωνσταντίνου.

Όπως πληροφορούμαστε την ερχόμενη Πέμπτη, η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου Κουκκίδη, για να συζητήσουν τρόπους με τους οποίους θα γίνει εφικτή η αποτροπή κακόβουλων ενεργειών που να προκαλούν ζημιές στα σχολεία.

«Σκέψεις υπάρχουν, ήδη έγιναν περιφράξεις σε όλα τα σχολεία, δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια. Υπήρχαν τη νύχτα που έγιναν οι βανδαλισμοί και φρουροί.Όμως ως Υπουργείο έχουμε και σύσκεψη αυτή την εβδομάδα και θα μελετήσουμε όλα τα ενδεχόμενα», υπογράμμισε ο κ. Μαραγκός.

Ζημιές προκλήθηκαν και στο Γυμνάσιο Αγίου Στυλιανού, όπως επίσης και στο Γυμνάσιο Κωνσταντινουπόλεως, οι οποίες ωστόσο ήταν σε μικρότερη κλίμακα, ενώ και εκεί άρχισαν πυρετώδεις εργασίες για αποκατάσταση των ζημιών, ώστε να υποδεχθούν κανονικά τους μαθητές την ερχόμενη Δευτέρα.