Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λι

Ως επικίνδυνη οικοδομή έχει κρίνει την ιστορική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στην ομώνυμη ενορία της σκλαβωμένης Μόρφου, το κατοχικό καθεστώς, και έχει αποκλείσει πλέον την πρόσβαση.

Σιδερένιο κυγκλίδωμα έχει τοποθετηθεί γύρω από τον περίβολο της εκκλησίας, εμποδίζοντας όλους να πλησιάσουν.

Η εικόνα που παρουσιάζει ο ιερός ναός επιβεβαιώνει το έγκλημα που συντέλεσαν σε βάρος του ιστορικού οικοδομήματος, όχι μόνο ο χρόνος και η παντελής έλλειψη φροντίδας, αλλά και οι άνομες παρεμβάσεις των κατοχικών δυνάμεων.

λι

Την εικόνα της απόλυτης εγκατάλειψης αντίκρυσαν πρόσφυγες Μορφίτες και άλλοι επισκέπτες, οι οποίοι βρέθηκαν στην σκλαβωμένη κωμόπολη ανήμερα την Κυριακή των Βαΐων. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι μία από τις τρεις που λειτουργούσαν στην κατεχόμενη κωμόπολη, πριν από την Τουρκική Εισβολή του 1974. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Μητρόπολη της Μόρφου και στον ιερό ναό του Αγίου Μάμα, ο οποίος αναφέρεται πλέον ως μουσείο. Η τρίτη εκκλησία της κωμόπολης είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή και έχει μετατραπεί σε τζαμί.

Οι εξωτερικοί πετρόχτιστοι τοίχοι της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, αλλά και το καμπαναριό, από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο σταυρός, όχι όμως και η καμπάνα, έχουν διαβρωθεί επικίνδυνα. Στον ανατολικό τοίχο, μάλιστα, έχει κυριολεκτικά φυτρώσει δέντρο. Οι ξύλινες πόρτες και άλλες ξύλινες κατασκευές είναι παντελώς κατεστραμμένες. Το ίδιο και τα παράθυρα. Και μπορεί η είσοδος να απαγορεύεται, αλλά η εξωτερική εικόνα δεικνύει και τι επικρατεί στο εσωτερικό.

ηλ

Στη φωτογραφία φαίνεται το δέντρο που έχει φυτρώσει στον ανατολικό τοίχο του ναού. 

λη

Εμφανείς είναι οι φθορές στους τοίχους και τα θεμέλια του ναού.

λι

 

Είχαν κάνει το ναό σχολή χορού

Ο ενοριακός ναός του Αγίου Γεωργίου ανάγεται στο τέλος του 19ου αιώνα, και σύμφωνα με το αρχείο του Δήμου Μόρφου, είναι χτισμένος στον τύπο της μονόκλιτης βασιλικής με σταυροθόλια. Οι Αττίλες απογύμνωσαν την εκκλησία από όλο τον κινητό εξοπλισμό της, και μέχρι πρότινος την χρησιμοποιούσαν ως «χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων» και «χώρο εκμάθησης χορών», όπως μαρτυρούν φωτογραφίες από το αρχείο της γράφουσας, που είχαν ληφθεί τον Οκτώβριο του 2018.

Από τον Μάρτιο του 2021 ο Δήμαρχος Μόρφου Βίκτωρ Χατζηαβραάμ είχε ενημερώσει τη δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, αναφορικά με την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Όπως πληροφορείται το ant1Live, διατέθηκαν κονδύλια και από τον Δήμο Μόρφου, και έγιναν κάποια διορθωτικά έργα, κυρίως στο καμπαναριό από το οποίο έπεφταν πέτρες, ωστόσο η κατάσταση στην υπόλοιπη εκκλησία παραμένει ανησυχητικά επικίνδυνη.

λη

 

λη

 

λξη