Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Σε έξαρση βρίσκονται οι ηλεκτρονικές απάτες, με τις κρατικές υπηρεσίες να παραμένουν σε επιφυλακή.

Όπως δήλωσε και η Λειτουργός Τύπου του Γραφείου Αστυνομίας, Μαρίνα Χριστοδουλίδου στον ΑΝΤ1, «Τις τελευταίες ημέρες η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Αστυνομία, έγινε δέκτης πολλών καταγγελιών σχετικά με κακόβουλα ηλεκτρονικά μηνύματα απάτης, σε διάφορους κατόχους ηλεκτρονικών διευθύνσεων».

Αυτή τη φορά οι δράστες προσπαθούν να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από ανυποψίαστους πολίτες παριστάνοντας το Τμήμα Φορολογίας και χρησιμοποιώντας το λογότυπο της Κυβερνητικής Πύλης gov.cy.

Το μήνυμα που αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικών διευθύνσεων είναι, «κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου σχετικά με τη φορολογική σας δήλωση μπορέσαμε να διαπιστώσουμε ότι, δικαιούστε κρατική αποζημίωση λόγω δικής σας υπερπληρωμής – θα λάβετε επιστροφή χρημάτων ύψους €..- Επαληθεύσετε εκ των προτέρων τα τραπεζικά και προσωπικά σας στοιχεία για να λάβετε επιστροφή χρημάτων…»

Δίδουν μάλιστα στους πολίτες και κωδικό πρόσβασης. Με το Τμήμα Φορολογίας να προτρέπει όσους έλαβαν το συγκεκριμένο μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, να το αγνοήσουν.  

Το Τμήμα Φορολογίας ενημερώνει το κοινό όπως είναι ιδιαίτερα προσεκτικό,  «Το Τμήμα Φορολογίας επικοινωνεί με το κοινό ΜΟΝΟ μέσω ηλεκτρονικών διευθύνσεων οι οποίες καταλήγουν σε: @tax.mof.gov.cy και ότι οι επιστροφές φόρου γίνονται μόνο με έμβασμα σε τραπεζικό λογαριασμό του οποίου το IBAN δηλώνει ο φορολογούμενος στο Τμήμα με ασφαλείς διαδικασίες μέσω συγκεκριμένου εντύπου».

Επίσης η αστυνομία προτρέπει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια να βεβαιώνονται για την αυθεντικότητα των ηλεκτρονικών μηνυμάτων.