Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εργ

«Ανάστα ο Θεός, κρίνον την γην…»

Το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης, της Νίκης της Ζωής επί του θανάτου, αναγγέλθηκε το πρωί, σε όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της ελεύθερης Κύπρου.

Οι καμπάνες ηχούν χαρμόσυνα, οι ιερείς κρατώντας δίσκους με φύλλα δάφνης και ροδοπέταλα, βγαίνουν από την Αγία Πύλη και φωνάζουν «Ανάστα ο Θεός», την ώρα που οι πιστοί, χτυπώντας τα στασίσια τους, αναπαριστούν τον θόρυβο και το σεισμό στην Ιερουσαλήμ, όταν ο Χριστός κατέβηκε στον Άδη για να ελευθερώσει τις ψυχές των ανθρώπων.

Ο υιός του Θεού εξέρχεται του Άδη, νικητής επί του θανάτου.

Με κατάνυξη παρακολούθησαν την Ακολουθία του Μεγάλου Σαββάτου και το προανάκρουσμα της Αναστάσεως του Κυρίου, οι πιστοί στον ιστορικό Ιερό Ναό Αρχαγγέλλου Μιχαήλ Τρυπιώτου, στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Σείστηκε κατά την Πρώτη Ανάσταση και η Εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη.

Οι πιστοί, χτυπούν τα στασίδια τους και κουνούν τους πολυελαίους, προκαλώντας εκκωφαντικό θόρυβο, όπως η βοή που ακολούθησε το θαύμα της Ανάστασης.

Τα μαύρα από τις εικόνες πέφτουν και στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Έγκωμη και η εκκλησία σείεται… «Ανάστα ο Θεός κρίνων την γην, ότι συ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι.»

Πιστός στην παράδοση, ο πατήρ Ηρακλής στο μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, διέσχισε σε χρόνο ρεκόρ το ναό, μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου. Τον «ιπτάμενο» ιερέα, ακολουθούσαν τα εξαπτέρυγα.

Κρούοντας τις καμπάνες και τα στασίδια, στάλθηκε το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης το πρωί και στις εκκλησίες της Πάφου. Οι πιστοί με κατάνυξοι μετείχαν στο απόλυτο θαύμα, τη νίκη της ζωής, το σπάσιμο των δεσμών του θανάτου. Την Ανάσταση του Κυρίου.