Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ουνφικυπ

Σκέψεις για χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, drones, για επιτήρηση της νεκρής ζώνης, εξετάζει η γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, σε συντονισμό με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΑΝΤ1, αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, αν και στρατιωτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών έχει ήδη εισηγηθεί τη χρήση drones, στο πλαίσιο και της θέσης του Συμβουλίου Ασφαλείας για χρήση νέων τεχνολογιών. 

Όπως μάλιστα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ρόλο επιδιώκει και η Βρετανία, η οποία εμφανίζεται έτοιμη να προσφέρει μερικά συμβατικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για καλύτερη επιτήρηση της νεκρής ζώνης από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εάν βεβαίως ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

Το θέμα ανάπτυξης drones στη νεκρή ζώνη συζητείται εδώ και μήνες, αλλά η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν είχε ενημερώσει τη Λευκωσία, η οποία έλαβε γνώση από άλλες πηγές και ζήτησε επίσημη ενημέρωση από την Ειρηνευτική Δύναμη.

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ τοποθετήθηκε γραπτώς, με επιστολή που απέστειλε στο Υπουργείο Εξωτερικών στις 10 Απριλίου, πριν από μόλις τέσσερις μέρες. Στην επιστολή, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναφέρει ότι θα διαβουλευθεί εγκαίρως με την Κυπριακή Δημοκρατία, σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, σε περίπτωση μιας τέτοιας απόφασης για ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Με άλλα λόγια, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θεωρεί ότι αφού λάβει την όποια απόφαση για ανάπτυξη των drones, στη νεκρή ζώνη, τότε θα εμπλακεί σε μια διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ενδεχομένως, γύρω από τους όρους λειτουργίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.  

Πρακτική, η οποία καταδεικνύει ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ θεωρεί ότι η νεκρή ζώνη βρίσκεται στη δική της δικαιοδοσία. Όπως άλλωστε προκύπτει και από τους χειρισμούς του Κόλιν Στιούαρτ στο ζήτημα του γηπέδου της Τσετίνκαγια που εκχωρήθηκε στην τουρκική πλευρά καθ’ υπέρβαση εξουσίας.

Συναφείς πληροφορίες του ΑΝΤ1, αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά είναι καταρχάς επιφυλακτική στο ζήτημα ανάπτυξης drones στη νεκρή ζώνη από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αν και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά.