Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ακαμας

Την επαναξιολόγηση του έργου για τοποθέτηση κόμβων-περιπτέρων στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα ζητά η οικολογική παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα, με ανακοίνωσή της σε συνέχεια δημοσιεύματος στον ημερήσιο Τύπο, σύμφωνα με το οποίο ο διαγωνισμός για το εν λόγω έργο αναμένεται να προκηρυχθεί εκ νέου από το Τμήμα Δασών.

Η οργάνωση σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι ο διαγωνισμός ακυρώθηκε, καθώς είχε προϋπολογιζόμενη δαπάνη 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, όμως η μόνη προσφορά που υποβλήθηκε έφτανε τα 9 εκ. ευρώ.

«Η εξέλιξη αυτή δίνει την τελευταία δυνατότητα επανεξέτασης και επαναξιολόγησης του έργου», σημειώνει η οικολογική οργάνωση, προσθέτοντας «ότι η όποια άμεση επαναπροκήρυξη θα έχει δραματικά αυξημένο προϋπολογισμό γιατί, χωρίς αυτό, η επανάληψη της διαδικασίας θα οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα».

Η εξ αρχής θέση της οργάνωση, όπως αναφέρει στη συνέχεια, ήταν «πως είναι αχρείαστοι οι κόμβοι και οι όποιες συνοδευτικές υποδομές τους που δεν έχουν να κάνουν ούτε με την ίδια την διαχείριση του Εθνικού Δασικού Πάρκου ούτε και τις άμεσες ανάγκες των επισκεπτών του».

Προσθέτει, ακόμα, ότι αυτές οι υποδομές θα είναι άνισα ανταγωνιστικές προς αυτές των χωριών με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία τους. «Τέτοιες υποδομές όχι μόνο δεν δικαιολογούνται αλλά, αναμφισβήτητα, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στο περιβάλλον της περιοχής», σημειώνει η ανακοίνωση, αντιπροτείνοντας να δοθούν τα εκατομμύρια του έργου για ενίσχυση και ανάπτυξη των ίδιων των κοινοτήτων του Ακάμα.

«Καλούμε το Τμήμα Δασών και τον νέο Υπουργό Περιβάλλοντος να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για επανεξέταση του θέματος και αποφυγή μιας τόσο σημαντικής σπατάλης δημόσιων πόρων για ένα έργο αχρείαστο και με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής», καταλήγει η ανακοίνωση.