Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εκυσυ

Τον καθορισμό συνάντησης με τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, το συντομότερο και άμεση επίλυση των πολλών και χρόνιων προβλημάτων των συνταξιούχων, ζητά η ΕΚΥΣΥ μέσω επιστολής που απέστειλε στον Υπουργό στις 10 Απριλίου.

Η ΕΚΥΣΥ, σε δελτίου Τύπου που εξέδωσε, αναφέρει ότι ενημέρωσε τον Υπουργό για τα διαβήματά της τα προηγούμενα 10 χρόνια "που έπεσαν στο κενό", τονίζοντας ότι τα προβλήματα συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα και οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση.

Η Οργάνωση επαναλαμβάνει την απαίτησή της για επανάκτηση και επαναφορά όλων των δικαιωμάτων των συνταξιούχων στο σημείο που ήταν πριν από την κρίση και την επίλυση των νέων πολλαπλών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία και την ακρίβεια.

Συγκεκριμένα η ΕΚΥΣΥ ζητά να καταργηθεί η μείωση-πέναλτι του 12% στις συντάξεις σε άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους. Ακόμη, αναφέρει ότι στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος χρειάζεται να αυξηθούν οι συντάξεις και να μειωθεί η μεγάλη διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Επίσης, σημειώνει ότι χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση επιδομάτων.

Η Οργάνωση υπογραμμίζει ότι θα πρέπει σύντομα η Κυβέρνηση να καταθέσει ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για τη σύνταξη χηρείας των αντρών, των οποίων η σύζυγος έφυγε από τη ζωή πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018. Ακόμη, ζητά να επανέλθει το δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά όλων των συνταξιούχων και να βελτιωθούν τα δικαιώματα από την κοινωνική κάρτα.

Η ΕΚΥΣΥ τονίζει την ανάγκη να γίνει προγραμματισμός για τη σταδιακή αποπληρωμή του χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τ.Κ.Α.) και βελτίωση της επενδυτικής του πολιτικής αρχίζοντας από την καταβολή συμφωνημένου επιτοκίου εκ μέρους του κράτους. «Χρειάζεται ακόμη να ληφθούν αποφάσεις για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και άλλων μέτρων ούτως ώστε το Τ.Κ.Α. να ανταποκρίνεται στον κοινωνικό του ρόλο», υποδεικνύει.

Επιπρόσθετα, λόγω "της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων του Τ.Κ.Α.", η Οργάνωση αναφέρει ότι «το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να μεριμνήσει ούτως ώστε οι αιτήσεις να εξετάζονται έγκαιρα ή ενδεχομένως μέχρι την εξέτασή τους να πληρώνονται οι δικαιούχοι μια προκαταβολή».

Καταληκτικά, η ΕΚΥΣΥ ζητά από την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για έλεγχο των τιμών και την παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών προς τους συνταξιούχους για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.