Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρκαγιά αεροπυρόσβεση

Τον διορισμό του Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέα Γρηγορίου, ως υπεύθυνο συντονιστή για την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σε δηλώσεις του, μετά την συνεδρία, ανέφερε ότι, ενόψει της επερχόμενης επικίνδυνης θερινής περιόδου «επιβάλλεται να εντατικοποιηθεί εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων Κρατικών Υπηρεσιών και των Τοπικών Αρχών, αφενός μεν η λήψη προληπτικών μέτρων για αποφυγή του ενδεχόμενου πρόκλησης πυρκαγιών και αφετέρου να διασφαλιστεί η πλήρης ετοιμότητα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους».

Σημείωσε ότι, τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Άμυνας έχουν ετοιμάσει συγκεκριμένα σχέδια δράσης τα οποία εφαρμόζονται κατά περίπτωση, και ότι, στόχος είναι η προώθηση ενός ολιστικού σχεδιασμού.

Πρόσθεσε ότι έχει παρατηρηθεί αλληλεπίδραση μεταξύ των αρμόδιων Υπηρεσιών και υπάρχει πλειάδα σχεδίων δράσης, είτε αυτά αφορούν στην πρόληψη είτε στην αντιμετώπιση πυρκαγιών, «και καθίσταται αναγκαίος ο διορισμός Υπεύθυνου Συντονιστή», ο οποίος, όπως είπε, θα αναλάβει την άμεση ενεργοποίηση των μηχανισμών που υπάρχουν για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στη βάση και των εισηγήσεων που υποβλήθηκαν από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία/Υπηρεσίες.

Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε γι’ αυτό τον λόγο, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέα Γρηγορίου, ως υπεύθυνο συντονιστή.

Θα ανατεθεί στον Συντονιστή η αρμοδιότητα να κινητοποιεί το εθνικό σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιών, ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, και ειδικότερα, θα έχει τη δυνατότητα να κινητοποιεί τα πτητικά μέσα με βάση τα εθνικά σχέδια διαχείρισης κρίσεων, ανεξαρτήτως Υπηρεσίας που ανήκουν.

Σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη, ο Συντονιστής θα έχει επίσης, το γενικό πρόσταγμα σε ό,τι αφορά τη διασπορά, τις μετακινήσεις και τη διάταξη δυνάμεων κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης, ανεξαρτήτως Υπηρεσίας που ανήκουν, ενώ θα υποδεικνύει το χρονικό σημείο, στο οποίο πρέπει να ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ή οι διακρατικές συμφωνίες.

Σε περίπτωση που επεισόδιο πυρκαγιάς απαιτήσει τη δημιουργία επιτελείου διαχείρισης κρίσης , είτε τοπικά είτε κεντρικά, ο Συντονιστής θα έχει το επιχειρησιακό πρόσταγμα, σημείωσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα πτητικά μέσα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι, ήδη, έχει οριστεί η επιτροπή παραλαβής, και ότι θα γίνει ο απαραίτητος έλεγχος, και, αν πληρούν τις προδιαγραφές θα παραληφθούν, αν δεν τις πληρούν, δεν θα παραληφθούν.