Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αμστερνταμ κόκκινα φώτα

Ένταση επικρατεί στο Άμστερνταμ μεταξύ μερίδας κατοίκων και της Δημάρχου για ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο που προνοεί μεταφορά της νόμιμης πορνείας από την ιστορική συνοικία με τα κόκκινα φανάρια της πόλης, σε ένα προαστιακό λεγόμενο «ερωτικό κέντρο».

Χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση στην πρωτεύουσα και εκατοντάδες θαμώνες αντιδρούν στο σχέδιο και τάσσονται στο πλευρό των καλλιτέχνιδων που θέλουν να παραμείνουν στην Κόκκινη Συνοικία.

Η δήμαρχος Φέμκε Χάλσεμα εμμένει για μεταφορά του ιστορικού κέντρου σε ένα προαστιακό ερωτικό κέντρο, όπως το χαρακτηρίζει, με εκατό δωμάτια.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι καλλιτέχνιδες αντιδρούν γιατί θεωρούν ότι κατηγορούνται άδικα για διάφορα εγκλήματα και κατάχρηση ναρκωτικών στην Κόκκινη Συνοικία. Αντιδρούν στην τοποθέτηση της Δημάρχου ότι απλά είναι μια τουριστική ατραξιόν. Το σχέδιο για μεταφορά δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και η Δήμαρχος στοχεύει στην εξεύρεση τελικής τοποθεσίας ως το τέλος του 2023.

Η διαμάχη αφορούσε ακόμη και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), ο οποίος αντιτάχθηκε σθεναρά στο γεγονός ότι δύο από τις προτεινόμενες τοποθεσίες βρίσκονται κοντά στα νέα του κεντρικά γραφεία στο νότιο Άμστερνταμ, όπου μετακόμισε μετά το Brexit.

Ολοένα και περισσότερα περιοριστικά μέτρα υιοθετήθηκαν στην Κόκκινη Συνοικία και οι οίκοι ανοχής πρέπει πλέον να κλείνουν νωρίτερα τα Σαββατοκύριακα, ενώ ανακοινώθηκε και απαγόρευση του καπνίσματος κάνναβης.

Το Άμστερνταμ ξεκίνησε επίσης μια πρόσφατη εκστρατεία με τίτλο «Stay Away» με στόχο νεαρούς Βρετανούς που οργανώνουν «άγρια» Σαββατοκύριακα στην πόλη.