Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εργ

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στους κυβερνητικούς σέρβερ που πλημμύρισαν και αποταστάθηκε η λειτουργία όλων των συστημάτων του δημοσίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείο Οικονομικών η βλάβη που προκλήθηκε από τη διαρροή νερού στο χώρο που φιλοξενείται ο μηχανογραφικός εξοπλισμός του Κυβερνητικού Κόμβου Διαδικτύου, έχει διορθωθεί και επανήλθαν σε λειτουργία τα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, οι ιστοσελίδες και, κατ΄ επέκταση, οι η-υπηρεσίες που επηρεάστηκαν, χάριν στις αξιέπαινες προσπάθειες λειτουργών του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής.

"Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό ότι οι η-υπηρεσίες των διαφόρων Κυβερνητικών Τμημάτων/Υπηρεσιών,  τέθηκαν σε λειτουργία και είναι πλέον δυνατή η εξυπηρέτηση του κοινού" αναφέρει η ανακοίνωση. 

Ενημέρωση Προέδρου για τη μεταφορά των σερβερ

Τα όσα διαδραματίζονται από την περασμένη Δευτέρα με τις πλημμύρες στους κυβερνητικούς σέρβερ σχολίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εκείνο για το οποίο έχω ενημερωθεί είναι ότι οι σερβερ τοποθετήθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο το 2001 από το ΤΥΠ και τοποθετήθηκαν εκεί διότι το 2003 το ΤΥΠ ήταν μέρος του Υπουργείου Οικονομικών, μετατέθηκε στο Υφυπουργείο Έρευνας μετά τη σύσταση του συγκεκριμένου Υφυπουργείου, αλλά τον Νοέμβριο του 2022 έχει περάσει μια σύσταση του Υπουργικού Συμβουλίου για ένα μνημόνιο συνεργασίας με την ΑΤΗΚ που θα αφορούσε γενικότερα και αυτά τα κέντρα δεδομένων. Εκείνο που έχω ζητήσει και αναμένω ενημέρωση μέχρι τις 5μμ, διότι βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση του αρμόδιου Υφυπουργείου με την ΑΤΗΚ, είναι πότε θα μεταφερθούν τα δεδομένα εκεί. Ζήτησα όπως μέχρι τις 5μμ να γνωρίζω πότε θα ολοκληρωθεί αυτό, ώστε να διασφαλιστούν αυτά τα δεδομένα και να μην ξανασυμβεί το περιστατικό που ζήσαμε».

Ερωτηθείς αν είναι εφικτό το θέμα μεταφοράς στην ΑΤΗΚ, ο Πρόεδρος είπε ότι «μέχρι στιγμής, βάσει της ενημέρωσης που έχω δεν προκύπτει ότι είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει. Γνωρίζω ότι η ΑΤΗΚ δεν έχει αναπτύξει το δικό της κέντρο δεδομένων, αλλά υπάρχει τρόπος, τουλάχιστον στην παρούσα φάση για να προστατεύσουμε τους σέρβερ, να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία με την ΑΤΗΚ».

Σε ερώτηση για το θέμα απόδοσης ευθυνών σε σχέση με το συμβάν, ο Πρόεδρος είπε ότι «αυτό έχω ζητήσει από τον αρμόδιο Υφυπουργό. Για αυτό ζήτησα να ενημερωθώ πότε τοποθετήθηκαν και μου είπαν το 2003. Θέλω να δω ποιου ήταν απόφαση να παρακολουθήσει την υλοποίηση της οποιαδήποτε απόφασης ή συμφωνίας που είχε γίνει και αναμένω να ενημερωθώ συγκεκριμένα».

Σε ερώτηση αν ο ίδιος είχε ενημερωθεί ότι εκκρεμούσε απόφαση για μεταφορά των σέρβερ, ο Πρόεδρος είπε ότι «όχι, δεν είχα ενημερωθεί».

Κληθείς να πει αν υπάρχουν ευθύνες, ο Πρόεδρος είπε «θα δούμε. Το πιο σημαντικό είναι να μην γίνονται τέτοιες εξελίξεις. Δεν είμαστε εδώ ούτε εμείς ως διακυβέρνηση ούτε οι προηγούμενες διακυβερνήσεις είτε οι επόμενες για να ψάχνουμε μετά ποιου είναι η ευθύνη. Εμείς είμαστε η παρούσα διακυβέρνηση, η ευθύνη είναι δική μας. Δεν πρόκειται να κρυφτώ. Μπορεί να είμαστε ένα μήνα διακυβέρνηση, αλλά η ευθύνη είναι δική μας. Και η ευθύνη μας έναντι στον κυπριακό λαό είτε αφορά το συγκεκριμένο θέμα είτε αφορά οτιδήποτε είναι δική μας. Δεν πρόκειται ούτε να κρυφτώ πίσω από αποφάσεις, ότι φταίνε άλλοι κ.ο.κ. Το  σημαντικό είναι ως Κυβέρνηση να μην φτάνουμε να ζητούμε ευθύνες. Αυτή είναι η υποχρέωση μας και έναντι του κυπριακού λαού».

Δηλώσεις του Υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας

Επανήλθαν οι κυβερνητικές ιστοσελίδες και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, εκτός της Πύλης Κτηματολογίου, δήλωσε την Τετάρτη ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππος Χατζηζαχαρία, μετά από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χατζηζαχαρία, ανέφερε ότι, «μετά από συνεχείς και αδιάλειπτες προσπάθειες» των λειτουργών των τμημάτων, επανήλθαν οι κυβερνητικές ιστοσελίδες και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Είπε ακόμη ότι προς αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και για να μην επαναληφθεί, έχει ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο ότι έλαβε απόφαση για την όσο το δυνατό ταχύτερη μεταστέγαση του εξοπλισμού των διακομιστών του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής (ΤΥΠ), που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για τις κρατικές ιστοσελίδες.

Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, είναι σε προχωρημένο στάδιο διαβούλευση, και συγκεκριμένα, από χθες, με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών (ΑΤΗΚ) για μεταφορά τους σε δικές της εγκαταστάσεις.

Εξέφρασε τη λύπη του και απολογίες για την ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες και διαβεβαίωσε ότι «είμαστε εδώ για να λύσουμε το πρόβλημα και να δώσουμε λύσεις».

Ερωτηθείς αν έχουν επανέλθει πλήρως τα συστήματα, ο κ. Χατζηζαχαρία, απάντησε, «εκτός της Πύλης του Κτηματολογίου».

Ερωτηθείς σχετικά με τη διοικητική έρευνα που ανακοίνωσε την Τρίτη, διευκρίνισε ότι έχει δώσει οδηγίες όπως γίνει μία έρευνα γεγονότων, για να εξακριβωθεί πού ακριβώς βρίσκεται η απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου, του Νοεμβρίου 2022, για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Δεδομένων, με τις κατάλληλες προδιαγραφές για να φιλοξενήσει τα ψηφιακά συστήματα και τις υπηρεσίες επικοινωνίας και πληροφορικής της Κρατικής Μηχανής. Για το ενδεχόμενο ευθυνών, σημείωσε ότι θα πράξουν αναλόγως του τι θα καταδείξει αυτή η έρευνα.

Σημείωσε ότι δεν χάθηκαν δεδομένα. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι υπάρχουν κάποια συστήματα που δεν μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν και έχουν αντικατασταθεί.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Χατζηζαχαρία, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ο χώρος χρησιμοποιείται από το 2003 γιατί το ΤΥΠ ανήκε στο Υπουργείο Οικονομικών.  Εξήγησε ότι υπήρχε διαρροή δίπλα από τον χώρο που βρίσκονται οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, στο Υπουργείο Οικονομικών, όταν σε μια δεξαμενή δεν λειτούργησε η μπάλα που ειδοποιεί ότι υπάρχει υπερχείλιση του νερού. Είπε ότι ζήτησε από τη διευθύντρια του ΤΥΠ να καταγραφούν οι ζημιές.

Ερωτηθείς αν υπήρχαν χρονοδιαγράμματα για την απόφαση του Νοεμβρίου 2022, είπε ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, διόριζε τον Υπουργό Οικονομικών για να υπογράψει Μνημόνιο Συναντίληψης μαζί με την ΑΤΗΚ, το οποίο υπογράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2023. «Αυτό είναι που έχουμε μπροστά μας και είναι για τον συγκεκριμένο λόγο που δόθηκαν οδηγίες για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Δεδομένων», είπε. Πρόσθεσε ότι είναι ένα μεγάλο, χρονοβόρο έργο για το οποίο θα δοθούν λεπτομέρειες σε μεταγενέστερο στάδιο.

Είπε ακόμη, ότι δεν είναι δυνατό να μετακινηθούν οι τρεις δεξαμενές νερού, οι οποίες είναι κατασκευασμένες από μπετόν, και γι’ αυτό το λόγο πάρθηκε η απόφαση, «να φύγουμε εμείς». Για το αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, είπε ότι διεξάγεται συζήτηση για άμεση μεταστέγαση των διακομιστών, σε κατάλληλα διαμορφωμένο κτίριο της ΑΤΗΚ το οποίο θα δίδει τις κατάλληλες εξασφαλίσεις.