Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κιμ γιονγκ ουν

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάλεσε να αυξηθούν οι δυνατότητες της χώρας του ως προς την αποτροπή για να αντιμετωπιστεί αυτή που χαρακτήρισε «υστερική» επιθετικότητα από μέρους των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Χθες Δευτέρα ο κ. Κιμ προέδρευσε σε συνεδρίαση της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών, αφιερωμένη στον αγώνα «εναντίον της κλιμάκωσης των γυμνασίων των αμερικανών ιμπεριαλιστών και των προδοτών, των νοτιοκορεατικών μαριονετών», στο πλαίσιο προετοιμασιών για να εξαπολυθεί «επιθετικός πόλεμος», ανέφερε το πρακτορείο.

Στη συνεδρίαση αυτή ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έδωσε εντολή να ενισχυθούν οι δυνατότητες της χώρας του ως προς την αποτροπή «ολοένα ταχύτερα», κατά τρόπο «πιο πρακτικό και επιθετικό».

Από την 23η Μαρτίου, η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε πως διεξήγαγε τρεις δοκιμές τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου υποβρύχιου σκάφους ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή και να «προκαλέσει ραδιενεργό τσουνάμι μεγάλης κλίμακας».

Η Πιονγκγιάνγκ ανέφερε επίσης πως προχώρησε σε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) τη 16η Μαρτίου.

Την περασμένη χρονιά, η Βόρεια Κορέα δήλωσε πως το καθεστώς πυρηνικής δύναμης που έχει αποκτήσει είναι «αμετάκλητο», ενταφιάζοντας τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για την επανέναρξη διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Και τον Μάρτιο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε τον στρατό του να εντείνει τα γυμνάσια που διεξάγει ενόψει «αληθινού πολέμου». Ουάσιγκτον και Σεούλ αντέδρασαν με κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, στα οποία συμμετείχαν αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά και «αόρατα» για τα ραντάρ μαχητικά.

Η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί τα γυμνάσια αυτά πρόβες εισβολής στο έδαφός της και τα χαρακτήρισε σήμερα «υστερικά», προετοιμασία γα «απόλυτο πόλεμο» εναντίον της.

Τις τελευταίες ημέρες, η Βόρεια Κορέα δεν απάντησε στις κλήσεις από τον στρατό της Νότιας Κορέας μέσω υπαρχόντων διαύλων επικοινωνίας των δύο πλευρών, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ. Τέτοιες κλήσεις είναι καθιερωμένη πρακτική να γίνονται δυο φορές την ημέρα. Παρατηρητές βλέπουν στην άρνηση επικοινωνίας περαιτέρω αντίδραση της Βόρειας Κορέας στα πρόσφατα γυμνάσια.

Καθώς οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο παραμένουν στο κόκκινο, η Ιαπωνία, που αναμένεται να πάρει μέρος σε τριμερείς συνομιλίες για την ασφάλεια με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα την Παρασκευή, προειδοποίησε διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Χιροκάζου Ματσούνο πως η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να κλιμακώσει τις προκλήσεις, προχωρώντας σε δοκιμές πυρηνικών όπλων.