Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ερ

Η επανάληψη ορισμένων ονείρων κατά τη διάρκεια του ύπνου αποτελεί σύνηθες φαινόμενο για πολλούς.

Μάλιστα, τα επαναλαμβανόμενα όνειρα αφορούν συνήθως άσχημες εμπειρίες όπως η πτώση από μεγάλο ύψος, η απώλεια δοντιών ή πως τρέχουμε να ξεφύγουμε από κάποιον, ωστόσο παραμένουμε στο ίδιο ακριβώς σημείο.

Σύμφωνα με το CNN, η ερευνήτρια ονείρων και λέκτορας ψυχολογίας στο τμήμα ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Ντίντρε Μπάρετ εξηγεί πως τα επαναλαμβανόμενα όνειρα σχετίζονται είτε με εμπειρίες βαθιά χαραγμένες μέσα μας, είτε με τετριμμένα θέματα που επαναλαμβάνονται μέσα στην  καθημερινότητά μας.

«Είναι πιο κοινά στην παιδική ηλικία», είπε η Μπάρετ, διευκρινίζοντας ωστόσο πως μπορεί να συνεχιστούν μέχρι την ενηλικίωση του ατόμου. Πρόσθεσε ακόμη πως δεν τα βλέπουμε πάντα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί να κάνουμε μήνες και χρόνια να ξαναδούμε ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο.

«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι βλέπουν επαναλαμβανόμενα ονείρα, επειδή δεν είναι κάτι που συμβαίνει σε τακτική βάση για τους περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε η κλινική ψυχολόγος Δρ. Νίριτ Σόφερ – Μπούμπεκ, ανώτερη λέκτορας στο τμήμα ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Ben – Gurion  στο Ισραήλ.

«Όταν οι άνθρωποι ερωτώνται για παλαιότερα όνειρα στη ζωή τους, μπορεί να επηρεαστούν από στρέβλωση μνήμης» πρόσθεσε.

Ο ειδικός στην ιατρική ύπνου, Dr. Alex Dimitriu τόνισε πως ο,τιδήποτε συμβαίνει επανηλειμμένα είναι άξιο διερεύνησης.

«Οι άνθρωποι έχουν αυτό το είδος προσέγγισης με πράγματα που είναι άβολα ή προκαλούν φόβο, και νομίζω ότι και με τα όνειρα συμβαίνει το ίδιο» συμπλήρωσε.

«Κάποιο μήνυμα μπορεί να προσπαθεί να σας μεταδοθεί»


«Ως ψυχίατρος, τείνω να πω ότι υπάρχει κάποιο μήνυμα που μπορεί να προσπαθεί να σας μεταδοθεί. Και η απάντηση, λοιπόν, μπορεί να είναι να καταλάβουμε τι είναι αυτό. Μόνο τότε μπορεί να ηρεμήσει κάπως το πράγμα» σημείωσε ο Dimitriu.

Για ορισμένα επαναλαμβανόμενα όνειρα, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο – εάν ονειρεύεστε επανειλημμένα ότι καθυστερείτε στο σχολείο ή στη δουλειά, πιθανότατα συχνά νιώθετε άγχος επειδή δεν είστε προετοιμασμένοι για αυτά τα πράγματα. Αλλά μπορεί να μην έχουν μια καθολική σημασία, με αποτέλεσμα να απαιτούν από εσάς να κάνετε λίγη αναζήτηση ψυχής για να μάθετε περισσότερα.

Άλλα θέματα που κυριαρχούν στα επαναλαμβανόμενα όνειρα είναι η κοινωνική αμηχανία, το αίσθημα ανεπάρκειας και ο φόβος τροχαίων ατυχημάτων ή φυσικών καταστροφών.

Μερικοί άνθρωποι έχουν όνειρα που περιστρέφονται γύρω από το άγχος των εξετάσεων, ακόμη κι αν δεν έχουν πάει σχολείο εδώ και χρόνια, είπε η Μπάρετ. Αυτό μπορεί να αντανακλά έναν γενικό φόβο αποτυχίας ή την αίσθηση ότι κρίνεται από πρόσωπα εξουσίας.

Τα όνειρα απώλειας ή βλάβης δοντιών μπορεί να έχουν να κάνουν με απώλεια κάτι άλλου στη ζωή σας, αισθήματα απελπισίας ή ανησυχίες για την υγεία.

Αναρωτηθείτε ποιο είναι το μήνυμα

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο, αναρωτηθείτε ποιο θα μπορούσε να είναι το μήνυμα, λέει ο Dimitriu.

«Ποια είναι η σχέση σας με τα πράγματα ή τους ανθρώπους στο όνειρο; Ποιοι είναι οι φόβοι και οι πεποιθήσεις σας για αυτά τα πράγματα; Ποια είναι τα κορυφαία πέντε πράγματα στη ζωή σας που μπορεί να το πυροδοτούν ή να σχετίζονται με αυτό; Τι πραγματικά σας ανησυχεί;» προσθέτει ο ίδιος.

Η αντιμετώπιση

Μόλις κατανοήσετε καλύτερα ποιες είναι οι ανησυχίες σας, το να γράφετε για αυτές πριν τον ύπνο μπορεί να είναι χρήσιμο για την ανακούφιση των δυσάρεστων επαναλαμβανόμενων ονείρων και του άγχους γενικότερα.

Όταν αντιληφθείτε ποιος φόβος κρύβεται πίσω από το όνειρό σας, ο Dimitriu συνέστησε την επεξεργασία του μέσω μιας μεθόδου τριών στηλών που χρησιμοποιείται στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία: Ποια είναι η αυτόματη σκέψη σας; Ποια είναι η αυτόματη αίσθηση σας; Τέλος, ποια είναι η πιο βασισμένη στην πραγματικότητα εναλλακτική σκέψη;

Η θεραπεία πρόβας ονείρων, επίσης γνωστή ως θεραπεία πρόβας εικόνων, μπορεί να είναι αποτελεσματική τόσο για επαναλαμβανόμενα όνειρα όσο και για εφιάλτες.

Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει τη λεπτομερή καταγραφή των αφηγηματικών στοιχείων του ονείρου και στη συνέχεια την επανεγγραφή του ώστε να τελειώσει θετικά.

Εάν τα επαναλαμβανόμενα όνειρά σας, σας προκαλούν άγχος ή δυστυχία ή αρχίζουν να βλάπτουν τη λειτουργικότητά σας στην καθημερινότητα, είναι καιρός να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.

Πηγή: in.gr