Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κίνα Ταιβάν

Η Κίνα προσομοίωσε την περικύκλωση της Ταϊβάν κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας πολεμικής δραστηριότητας γύρω από το αυτοδιοικούμενο νησί τη Δευτέρα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν ένα ναυτικό αντιτορπιλικό στα ύδατα που διεκδικεί το Πεκίνο σε μια επίδειξη δύναμης.

Η Κίνα ξεκίνησε τις ασκήσεις ως απάντηση στη συνάντηση της Προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, την περασμένη εβδομάδα με τον Πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Κέβιν Μακάρθι, μια συνάντηση που είχε προειδοποιήσει ότι θα προκαλούσε μια έξαλλη απάντηση.

Μετά από δύο ημέρες ασκήσεων που περιελάμβαναν προσομοίωση στοχευμένων χτυπημάτων στην Ταϊβάν και περικύκλωση του νησιού, ο κινεζικός στρατός είπε ότι οι πολεμικοί αγώνες περιελάμβαναν επίσης το «σφράγισμά» του.

Ένα από τα δύο αεροπλανοφόρα της Κίνας «συμμετείχε επίσης στη σημερινή άσκηση», δήλωσε ο στρατός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είχαν επανειλημμένα καλέσει την Κίνα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, έστειλαν τη Δευτέρα το αντιτορπιλικό με κατευθυνόμενους πυραύλους USS Milius μέσω αμφισβητούμενων τμημάτων της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

«Αυτή η επιχείρηση ελευθερίας ναυσιπλοΐας υποστήριξε τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις νόμιμες χρήσεις της θάλασσας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι το πλοίο είχε περάσει κοντά στα νησιά Spratly - ένα αρχιπέλαγος που διεκδικούν η Κίνα, η Ταϊβάν, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία και το Μπρουνέι. Απέχει περίπου 1.300 χιλιόμετρα από την Ταϊβάν.

Η ανάπτυξη του Milius προκάλεσε αμέσως περισσότερη οργή από την Κίνα, η οποία είπε ότι το σκάφος είχε «εισβάλει παράνομα» στα χωρικά της ύδατα.

"Όχι πόλεμος"

Στο νησί Μπεϊγκάν, μέρος του αρχιπελάγους Μάτσου της Ταϊβάν που βρίσκεται σε οπτική επαφή με την ηπειρωτική Κίνα, ο 60χρονος σεφ Λιν Κε-κιάνγκ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι απλώς δεν ήθελε πόλεμο.

«Εμείς, οι απλοί άνθρωποι, θέλουμε απλώς να ζούμε ειρηνικές και σταθερές ζωές», είπε ο Λιν, προσθέτοντας ότι ο στρατός της Ταϊβάν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον στρατό της Κίνας.

"Εάν συμβεί οποιοσδήποτε πόλεμος, τώρα που οι πύραυλοί τους είναι τόσο προηγμένοι, δεν υπάρχει περίπτωση η πλευρά μας να αντισταθεί. Η πλευρά μας θα ισοπεδωθεί στο έδαφος."

Η Κίνα και η Ταϊβάν χωρίστηκαν στο τέλος ενός εμφυλίου πολέμου το 1949. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και έχει ορκιστεί να την καταλάβει μια μέρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σκόπιμα διφορούμενες σχετικά με το αν θα υπερασπίζονταν στρατιωτικά την Ταϊβάν, αλλά για δεκαετίες πουλούσαν όπλα στην Ταϊπέι για να εξασφαλίσει την αυτοάμυνά της και προσέφεραν πολιτική υποστήριξη.

Η Τσάι συνάντησε τον Μακάρθι έξω από το Λος Άντζελες καθώς επέστρεφε στη χώρα της από μια επίσκεψη σε δύο συμμαχικές χώρες στην Κεντρική Αμερική.

Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η Κίνα ανέπτυξε πολεμικά πλοία, πυραύλους και μαχητικά αεροσκάφη γύρω από την Ταϊβάν στη μεγαλύτερη επίδειξη δύναμης εδώ και χρόνια μετά από ένα ταξίδι στο νησί της προκατόχου του Μακάρθι, Νάνσι Πελόζι.

Η Τσάι συναντήθηκε με τον ΜακΚάρθι την περασμένη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στην Ταϊβάν. Αυτό θεωρήθηκε ως συμβιβασμός που θα υπογράμμιζε την υποστήριξη προς την Ταϊβάν, αλλά θα αποφύγει την ανάφλεξη των εντάσεων με το Πεκίνο.

Αλλά η Κίνα είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για οποιαδήποτε συνάντηση και ξεκίνησε τους τελευταίους πολεμικούς αγώνες αμέσως μετά την επιστροφή του Τσάι στην Ταϊβάν.

«Αυτές οι επιχειρήσεις χρησιμεύουν ως αυστηρή προειδοποίηση ενάντια στη συμπαιγνία μεταξύ αυτονομιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν» και εξωτερικών δυνάμεων και ενάντια στις προκλητικές δραστηριότητές τους», δήλωσε ο Σι Γιν, εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού, για το «Joint Sword».

Η Τσάι απάντησε στις ασκήσεις υποσχόμενη να συνεργαστεί με «τις ΗΠΑ και άλλες ομοϊδεάτισσες χώρες» απέναντι στον «συνεχιζόμενο αυταρχικό επεκτατισμό».

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Οι ασκήσεις τη Δευτέρα είχαν προγραμματιστεί να περιλαμβάνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στα ανοικτά των βραχωδών ακτών της επαρχίας Φουτζιάν της Κίνας, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια των νησιών Μάτσου και 190 χιλιόμετρα από την Ταϊπέι.

Η τοπική ναυτική αρχή είπε ότι οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 7:00 π.μ. και 8:00 μ.μ. γύρω από το Πινγκτάν, ένα νοτιοανατολικό νησί που είναι το πλησιέστερο σημείο της Κίνας στην Ταϊβάν.