Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εργαζόμενοι

Αυξανόμενη δυναμική αποκτά η τετραήμερη εργασία και οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι είναι πρόθυμοι να παραιτηθούν για να την έχουν, όπως αναφέρει το CNBC.

Η πλειονότητα, το 61% των εργαζομένων δηλώνει ότι προτιμά μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας από την παραδοσιακή των πέντε ημερών και το 33% λέει ότι θα εγκατέλειπε τη δουλειά του για μία με μειωμένες ημέρες, σύμφωνα με έρευνα της Monster σε 868 εργαζομένους που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο.

Μέχρι και μείωση μισθού

Αυτό είναι ένα «σημαντικό» ποσοστό, λέει η Βίκυ Σαλέμι, υπεύθυνη σταδιοδρομίας στο Monster, προσθέτοντας ότι τα νούμερα δείχνουν μια αλλαγή στους εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον επανεξετάζουν τις προτεραιότητές τους.

Η Σαλέμι υποστηρίζει ότι πολλοί εργαζόμενοι εξακολουθούν να περιμένουν περισσότερη ευελιξία στην εργασία.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι θα ήταν πιο παραγωγικοί με μια συντομευμένη εβδομάδα εργασίας και το 10% θα λάμβανε ακόμη και μείωση μισθού για να έχει αυτό το όφελος.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, η τετραήμερη εργασία φάνταζε σαν όνειρο θερινής νυκτός, αλλά πλέον η πειραματική του εφαρμογή δείχνει ότι μπορεί να λειτουργήσει.

Μία εξάμηνη δοκιμή που διεξήχθη από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό 4 Day Week Global, που θεωρείται το μεγαλύτερο πείραμα τετραήμερης εβδομάδας στον κόσμο, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι ήταν λιγότερο εξαντλημένοι, πιο αφοσιωμένοι και πιο χαρούμενοι με την καθημερινή τους εργασία. Οι επιχειρήσεις μέτρησαν επίσης τα οφέλη, όπως υψηλότερη παραγωγικότητα και ικανοποίηση, που μεταφράστηκε σε υψηλότερα έσοδα και μικρότερο κύκλο εργασιών. 

Θα γίνει νόμος;

Ένα νέο νομοσχέδιο που εισήχθη για διαβούλευση στο Μέριλαντ τον Ιανουάριο δίνει κίνητρα στους εργοδότες να πειραματιστούν με μια συντομευμένη εβδομάδα εργασίας χωρίς περικοπές μισθών και επιδομάτων.

Και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο Mark Takano επανέφερε στο Κογκρέσο τον νόμο του 32ωρου, ο οποίος, εάν εγκριθεί, θα μείωνε επίσημα τον τυπικό ορισμό της εβδομαδιαίας εργασίας από 40 ώρες σε 32 ώρες και θα απαιτούσε υπερωρίες για κάθε εργασία που πραγματοποιείται πέρα ​​από αυτό το όριο.

Περισσότερες εταιρείες μπορεί να πειραματιστούν με μια μειωμένη εβδομάδα εργασίας, ειδικά εάν δεν μπορούν να απονείμουν αυξήσεις ή προαγωγές σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Το μερίδιο των εταιρειών που προσφέρουν όφελος 4 ημερών την εβδομάδα εργασίας έφτασε το όριο του 10% για πρώτη φορά πέρυσι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεσητης Payscale.

«Οι εργαζόμενοι αναζητούν ευελιξία», λέει η αναλύτρια της Payscale, Ruth Thomas. «Ενδεχομένως καθώς συνεχίζουν να παρουσιάζουν πτώση στην αύξηση των πραγματικών μισθών [και] βλέποντας τους εαυτούς τους να εργάζονται περισσότερες ώρες, αναζητούν κάτι διαφορετικό».

Οι μισοί εργαζόμενοι δεν είναι παραγωγικοί 5 ημέρες την εβδομάδα

Η δομή μιας συντομευμένης εβδομάδας εργασίας μπορεί να ποικίλλει πολύ, με ορισμένες εταιρείες να επιλέγουν τέσσερις ημέρες 10 ωρών και άλλες να περιορίζονται σε μια εβδομάδα εργασίας 32 ωρών, για παράδειγμα. Η πλειοψηφία των εργαζομένων από την έρευνα Monster, το 56% συγκεκριμένα, δηλώνει ότι θα ήταν πρόθυμοι να δουλέψουν περισσότερες ώρες για να έχουν τριήμερα Σαββατοκύριακα κάθε εβδομάδα.

Μερικοί από αυτούς τους εργαζόμενους μπορεί να εργάζονται ήδη 10 ώρες, λέει η Σαλέμι, και βλέπουν την αξία στο να έχουν μια ολόκληρη μέρα για τον εαυτό τους.

Και περισσότερο από το ένα τρίτο παραδέχονται ότι ούτως ή άλλως δεν είναι παραγωγικοί όλες τις πέντε ημέρες της εβδομάδας. Περίπου το 15% λέει ότι έχει συμμετάσχει στις λεγόμενες «Bare Minimum Mondays», η νέα τάση που περιγράφει την ελάχιστη δουλειά τις Δευτέρες και την παραγωγικότητα την υπόλοιπη εβδομάδα. Εν τω μεταξύ, το 22% των εργαζομένων λέει ότι είναι συγκεντρωμένοι στην αρχή της εβδομάδας τους, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο παραγωγικοί την Παρασκευή.

Η ισχνή πλειοψηφία, το 53% των ανθρώπων, δηλώνει ότι είναι παραγωγικοί και τις πέντε ημέρες της εβδομάδας.

Συνολικά, περίπου τέσσερα στα 10 άτομα από την έρευνα είπαν ότι προτιμούν να εργάζονται μια παραδοσιακή πενθήμερη εβδομάδα.

Πηγή: In.gr