Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φε

Επί ποδός βρίσκονται από χθες στο Ισραήλ οι εφέδρων της αστυνομίας και ενισχύσεων του στρατού μετά τον θάνατο τριών ανθρώπων, εκ των οποίων ένας Ιταλός τουρίστας, σε δύο επιθέσεις, εν μέσω νέας κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

Γύρω στις 21:35 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) οδηγός έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε περαστικούς σε ποδηλατόδρομο της λεωφόρου Κάουφμαν, μια μεγάλη παραλιακή αρτηρία στο Τελ Αβίβ, προτού ανατραπεί το όχημά του, σκοτώνοντας έναν 36χρονο άνδρα, σύμφωνα με την αστυνομία. 

Στη Ρώμη η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για τον Ιταλό πολίτη Αλεσάντρο Παρίνι και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.  Ο Αλεσσάντρο Παρίνι μόλις είχε λίγο ελεύθερο χρόνο ταξίδευε εντός και εκτός Ευρώπης και παράλληλα με την άσκηση της δικηγορίας είχε ολοκληρωσει, πριν από τρία χρόνια, την διδακτορική διατριβή του.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν επίσης 7 άνθρωποι, ηλικίας από 17 ως 74 ετών, σύμφωνα με την Μαγκέν Νταβίντ Αντόμ ("Άστρο του Δαβίδ"), υπηρεσία αντίστοιχη του Ερυθρού Σταυρού. Μεταξύ αυτών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Ισιλόφ του Τελ Αβίβ βρίσκονται 4 τουρίστες: 3 Βρετανοί και 1 Ιταλός.

Ένας αστυνομικός και μέλη της δημοτικής ασφάλειας που βρισκόντουσαν κοντά σκότωσαν τον οδηγό όταν συνειδητοποίησαν ότι αυτός προσπαθούσε να αρπάξει ένα όπλο, σύμφωνα με την αστυνομία. Πρόκειται για έναν 45χρονο από το Κφαρ Κάσεμ, αραβική πόλη στο κεντρικό τμήμα του Ισραήλ.

Μετά την επίθεση αυτή, που σημειώθηκε στη διάρκεια της εβδομάδας του εβραϊκού Πάσχα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «έδωσε εντολή στην ισραηλινή αστυνομία να κινητοποιήσει όλες τις μονάδες εφέδρων της συνοριοφυλακής και (στον στρατό) να κινητοποιήσει πρόσθετες δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις», σύμφωνα με το γραφείο του.


Νωρίτερα, δύο αδελφές από τον ισραηλινό οικισμό Έφρατ ηλικίας 16 και 20 ετών αντίστοιχα σκοτώθηκαν και η μητέρα τους τραυματίστηκε σοβαρά από επίθεση που σημειώθηκε στη Δυτική Όχθη. Οι δύο αδελφές, που είχαν ισραηλινή και βρετανική υπηκοότητα, έπεσαν θύματα παλαιστινιακών πυρών κατά του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν στο βορειοανατολικό τμήμα του παλαιστινιακού αυτού εδάφους που τελεί υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.

γ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «στέκονται στο πλευρό» του Ισραήλ μετά τις επιθέσεις αυτές. "Το να μπαίνουν στο στόχαστρο αθώοι πολίτες οποιασδήποτε εθνικότητας είναι απαράδεκτη", υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Βεντάν Πατέλ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ισραήλ και ο Λίβανος βρίσκονται τεχνικά ακόμη σε πόλεμο και το μπαράζ της Πέμπτης με περίπου 34 ρουκέτες που στόχευαν το βόρειο Ισραήλ ήταν η μεγαλύτερη ανάφλεξη μεταξύ των δύο χωρών από τον σύντομο πόλεμο με την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα το 2006. Η κατάσταση κατά μήκος των συνόρων φάνηκε να έχει ηρεμήσει μέχρι την αυγή και η έλλειψη θυμάτων στις συνοριακές αντιπαραθέσεις υποδηλώνει επίσης ότι καμία πλευρά δεν ήθελε να διακινδυνεύσει περαιτέρω εχθροπραξίες.

Περισσότεροι από 130.000 πιστοί παρακολούθησαν την προσευχή της Παρασκευής στον ιερότερο χώρο της Ιερουσαλήμ, η οποία πέρασε χωρίς σημαντικά επεισόδια παρά τις εντάσεις και την εισροή προσκυνητών που γιόρταζαν τις σπάνιες επικαλυπτόμενες γιορτές του Πάσχα, και του Ραμαζανιού.

Όμως η επίθεση με πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη, από την οποία σκοτώθηκαν δύο αδελφές από τη Βρετανία και το Ισραήλ και τραυματίστηκε σοβαρά η μητέρα τους λίγες ώρες αργότερα, η κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που εισήλθε στο ισραηλινό έδαφος από τον Λίβανο και η επίθεση στο Τελ Αβίβ έδειξαν ότι η ευρύτερη κλιμάκωση εξακολουθεί να αποτελεί ουσιαστική απειλή.

Πηγή: protothema.gr