Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Πίσω στο φυσικό περιβάλλον επέστρεψε το πρωί ο ισπανικός γύπας που διασώθηκε από δύσβατη περιοχή στο Δάσος Πάφου, στις 7 Μαρτίου.

Η Αρτεμις διασώθηκε από λειτουργούς της Υπηρεσίας Θήρας και της Πολιτικής Άμυνας με τη χρήση drones, αφού είχε καταλήξει εξασθενημένος σε δύσβατη περιοχή στο δάσος Πάφου

«Μεταφέρθηκε σε εξειδικευμένο κτηνίατρο, έτυχε εντατική θεραπείας φαίνεται να ήταν δηλητηριασμένος επανήλθε το πουλί  πήγε στο αναρρωτήριο μας στην Λευκωσία και σήμερα απελευθερώνεται», σημείωσε ο Ανώτερος Λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας, Νίκος Κασίνης.

Στον εντοπισμό και διάσωση της Αρτεμις που φαίνεται να υπέστη δηλητηρίαση, βοήθησε ο ειδικός πομπός που φέρει στην πλάτη για σκοπούς παρακολούθησης και έρευνας.

«Είναι λόγο του πομπού που έχει βρεθεί το πουλί, και διασωθεί άρα είναι και μια άλλη σημαντική παράμετρος της ύπαρξης των πομπών πάνω σε αυτά τα πουλί,  έχει μπλεχτεί ήδη και με τα άλλα πουλιά στο αέρα και ευελπιστούμε ότι θα επανέλθει με το κοπάδι των άλλων γυπών και να αρχίσει τις κινήσεις σωστά», υπογράμμισε ο κ. Κασίνης.

Οι γύπες της Κύπρου έφτασαν στα πρόθυρα της εξαφάνισης και όταν πλέον έμεινε εν ζωή ένας Γύπας, ζητήθηκε η συμβολή της Ελλάδας για αποστολή ενισχύσεων, ενώ πρόσφατα εισήχθησαν πουλιά και από την Ισπανία, με τα τελευταία να ευρίσκονται σε ειδικό κλωβό της Υπηρεσίας Θήρας για προσαρμογή

«Όταν απελευθερώσαμε τους πρώτους ισπανικού γύπες είχαμε εννέα μόνο πουλιά από τον κυπριακό πληθυσμό έχουν απελευθερωθεί ακόμη δώδεκα, οπότε αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου στα 21 πουλιά τα οποία πετούν έξω στην φύση  », σημείωσε η Μέλπω Αποστολίδου.

Στη απελευθέρωση του γύπα  παρευρίσκονταν και μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Απαισιάς, οι οποίοι παρακολούθησαν και ενημερώθηκαν για το προστατευόμενο αρπακτικό της Κύπρου.