Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αννίτα Δημητρίου βίντεο για ημέρα γυναίκας

Η επένδυση σε ισχυρά συστήματα υγείας είναι ζωτικής σημασίας για μια ευημερούσα κοινωνία και αναγκαίος όρος για την άσκηση όλων των δικαιωμάτων από όλους, ήταν το μήνυμα της Προέδρου της Βουλής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου.

Την σχετική αναφορά προ ημερησίας διατάξεως διάβασε ο Βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, που προήδρευε της Ολομέλειας.

«Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, συντασσόμαστε στον αγώνα των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών οργανισμών για τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στην υγεία και δεσμευόμαστε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη και ενίσχυση του γενικού συστήματος υγείας, με σκοπό την ισότιμη και αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες της Κύπρου, αλλά και την προαγωγή της ζωής στον πλανήτη», ανέφερε.

Σημείωσε ότι το δικαίωμα στην υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, όταν και όπου τις χρειάζονται.

«Αυτό συνοψίζει το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το έτος 2023: «Υγεία για Όλους». Η φετινή επέτειος συμπίπτει με τα 75α γενέθλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948».

Πρόσθεσε ότι το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, ενώ σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι επωμίζονται εξαθλιωτικές δαπάνες για την υγεία τους, με όσους διαβιούν σε ευάλωτα περιβάλλοντα να αντιμετωπίζουν απάνθρωπες ανισότητες.

«Η πανδημία, οι ανθρωπιστικές και κλιματικές κρίσεις, οι οικονομικοί περιορισμοί και οι πόλεμοι καθιστούν την ανάγκη καθολικής και ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας πιο επείγουσα από ποτέ», είπε.

Πρόσθεσε ότι η καθολική κάλυψη υγείας συνιστά πολιτική και κοινωνική επιταγή, παρέχει οικονομική προστασία και πρόσβαση σε ποιοτικές βασικές υπηρεσίες, αποτρέπει τη φτώχια, προάγει την ευημερία των οικογενειών και των κοινοτήτων και προστατεύει από κρίσεις της δημόσιας υγείας.

Μήνυμα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα των Δικαιωμάτων των Ασθενών

Παράλληλα ανέφερε ότι η προαγωγή της υγείας αποτελεί μεν κρατικό και πολιτειακό καθήκον, αλλά δεν είναι κατορθωτή χωρίς την απαραίτητη και πολύτιμη συμβολή του ευρύτερου κινήματος των ασθενών.

«Αυτό μας θυμίζει η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Δικαιωμάτων των Ασθενών, η οποία καθιερώθηκε από το διεθνές Δίκτυο Ενεργών Πολιτών σε συνεργασία με φορείς ασθενών και οργανώσεις πολιτών να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι η εμπλοκή των οργανωμένων ασθενών στα της υγείας, τόσο σε θέματα που άπτονται των δημόσιων νοσηλευτηρίων όσο και σε θέματα φαρμάκων, η συμμετοχή τους, ως ισότιμων εταίρων της πολιτείας, στη δημόσια διαβούλευση και λήψη αποφάσεων δεν αποτελεί απλώς νομικά κατοχυρωμένο και ηθικά επιβεβλημένο δικαίωμα των ασθενών αλλά συμβάλλει στον σχεδιασμό ασθενοκεντρικών πολιτικών και στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.

« Η ενίσχυση δε του ρόλου των ασθενών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της δημόσιας υγείας διασφαλίζει τα δικαιώματα των ασθενών στην πρόληψη, στην πληροφόρηση και στην τήρηση προδιαγραφών ποιότητας, όπως αυτά αποτυπώνονται στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών», είπε.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, πρόσθεσε θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, του διά νόμου θεσμικού εταίρου του κράτους για θέματα υγείας, καθώς και άλλων συνδέσμων και οργανισμών, η συμβολή των οποίων είναι διαχρονική, αναγκαία και σημαντική. Την ίδια στιγμή, δεσμεύεται, όπως είπε, να συνεχίσει την προσπάθεια χάραξης πολιτικών υγείας με επίκεντρο τον ασθενή και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με επίκεντρο κυρίως και αδιακρίτως τον άνθρωπο.