Τηλεόραση Ραδιόφωνο
απεργία ΑΤΑ

Σε αυθόρμητη στάση εργασίας κατήλθαν σήμερα, Πέμπτη οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακή μονάδα της Πάφου ζητώντας την καταβολή της ΑΤΑ και την εφαρμογή της υπογεγραμμένης συλλογικής σύμβασης.

Με πλακάτ στα οποία αναγράφονταν συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια από την ΑΤΑ», «ΑΤΑ σεβασμό στα συμφωνηθέντα», «ΑΤΑ για όλους» εργαζόμενοι της συγκεκριμένης ξενοδοχειακής μονάδας συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο εργασίας τους στην Πάφο.

Ο Επαρχιακός Γραμματέας του Κλάδου Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Νίκος Σαββίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία «παραβιάζει το Νόμο, με αποτέλεσμα το ξενοδοχειακό προσωπικό να αντιδράσει». Διαμήνυσε επίσης πως αν δεν πάρουν τις αυξήσεις, την ΑΤΑ και τα αναδρομικά, οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να αρχίσουν εργασία. Ο κ. Σαββίδης είπε πως η στάση εργασίας θα συνεχιστεί επ' αόριστον.

Δυστυχώς, συνέχισε, 11 ξενοδόχοι της Πάφου δεν εφαρμόζουν την συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο Οκτώβριο για την παραχώρηση αυξήσεων στους εργαζόμενους στην βιομηχανία, σημειώνοντας πως οι συντεχνίες στηρίζουν την κινητοποίηση των εργαζομένων. Στο παρόν στάδιο, είπε ο κ. Σαββίδης «δεν έχει επιτευχθεί διάλογος αφού η στάση της διεύθυνσης είναι απειλητική και εκβιαστική».

Εξάλλου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κούλης Ιγνατίου, Γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχειακών της ΣΕΚ, ανέφερε πως οι υπάλληλοι του συγκεκριμένου ξενοδοχείου πληρώθηκαν, ωστόσο στον μισθό τους δεν συμπεριλαμβάνονταν το τιμαριθμικό επίδομα για το οποίο υπήρξε γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας.

Ο κ. Ιγνατίου είπε πως «υπάρχουν αποφάσεις και γνωματεύσεις σύμφωνα με τις οποίες όλοι οι υπάλληλοι πρέπει να λαμβάνουν τιμαριθμικό επίδομα που εφαρμόστηκε σε πολλά ξενοδοχεία ωστόσο κάποιες εταιρείες δεν το εφάρμοσαν».

Αρκετές εταιρείες στην Πάφο, είπε, δεν έχουν δώσει την ΑΤΑ και αναμένουν την συμμόρφωσή τους. Πρόσθεσε ωστόσο πως το 70% των εταιρειών στην Πάφο έχει παραχωρήσει το τιμαριθμικό  επίδομα. Έστειλε τέλος το μήνυμα πως οι συντεχνίες δεν επιθυμούν να έρθουν σε αντιπαράθεση με κανέναν, ωστόσο, είπε, εκείνα τα οποία είναι συμφωνημένα από τον Νόμο πρέπει να τηρούνται.