Τηλεόραση Ραδιόφωνο
sCYence Fair 2023

Με στόχο την καλλιέργεια και ανάδειξη της έρευνας στην κυπριακή κοινωνία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το Φεστιβάλ Επιστήμης «sCYence Fair 2023», στο οποίο συμμετείχαν μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Το μεγαλύτερο επιστημονικό δρώμενο της Κύπρου συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) και η Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Την έναρξη του Φεστιβάλ Επιστήμης που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Κύπρου, κήρυξε η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη, στην παρουσία του Προέδρου του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρα Σταύρου Μαλά, του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Φίλιππου Χατζηζαχαρία, του Πρέσβη της Σουηδίας, προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, Martin Hagstrom και του Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο, Νικόλαου Ίσαρη.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο Δρ. Σταύρος Μαλάς, είπε ότι «το Φεστιβάλ Επιστήμης του ΙΚυ, το οποίο έχει καταστεί πλέον θεσμός, στοχεύει την καλλιέργεια και ανάδειξη της έρευνας στην κυπριακή κοινωνία γιατί η πρόοδος είναι συνώνυμη με την επένδυση στη γνώση και την έρευνα».

Πρόσθεσε ότι «αποτελεί υποχρέωση της σημερινής γενιάς να παραδώσει στην επόμενη μια καλύτερη κουλτούρα έρευνας».

Ο κ. Μαλάς κάλεσε τους μαθητές να επενδύσουν στη γνώση, φροντίζοντας πρωτίστως τον πλανήτη, ο οποίος απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Πρέσβη της Σουηδίας η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής και άλλων κρατών-μελών της Ένωσης με δικά τους περίπτερα στο  «sCYence Fair».

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής δήλωσε ότι πρωτοβουλίες όπως το «sCYence Fair 2023» συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, και προωθούν τη διαμόρφωση της νέας γενιάς επιστημόνων.

Μάλιστα, χρησιμοποιώντας μια φράση του Βρετανού συγγραφέα, Φίλιπ Στάνχοπ, είπε ότι, αν δεν φυτέψουμε το δέντρο της γνώσης όταν είμαστε νέοι, δεν θα μας δώσει τον ίσκιο του όταν γεράσουμε. Την ίδια ώρα κάλεσε τους μαθητές να πιστέψουν στις ικανότητες τους και να γίνουν οι φορείς της αλλαγής που χρειάζεται ο τόπος, γιατί, όπως είπε, η Κύπρος μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, διαθέτει όμως μεγάλα μυαλά.

Στο χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Σουηδίας, Martin Hagstrom ανέφερε ότι το Φεστιβάλ Επιστήμης συνοψίζει πολλές από τις προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας της ΕΕ, όπως η πράσινη μετάβαση, ο μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η επένδυση στην καινοτομία, η οποία αποτελεί, όπως είπε, το μέσο για την πράσινη αυτή μετάβαση και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων, καθώς και το μέσο για να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί.

Κάλεσε άπαντες να επισκεφθούν το σουηδικό περίπτερο και να ενημερωθούν για ένα καινοτόμο κράνος ποδηλάτου με αερόσακους, το οποίο τοποθετείται στο λαιμό και προσφέρει μεγάλη ασφάλεια στους ποδηλάτες.

Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο συνεχάρη το Ινστιτούτο Κύπρου για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Επιστήμης, το οποίο όπως είπε, δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να μάθουν μέσα από το πείραμα και το παιχνίδι. Παράλληλα, υπέδειξε ότι οι ψηφιακές δεξιότητες και η ενασχόληση με την επιστήμη και την τεχνολογία είναι από τις βασικότερες προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, το οποίο εορτάζεται φέτος από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κηρύσσοντας την έναρξη του Φεστιβάλ Επιστήμης, η Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη έκανε λόγο για πρωτοβουλία, η οποία συμβάλλει στην εξέλιξη και πρόοδο της χώρας μας. Η σημερινή μέρα, είπε, είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή γιατί έχει στο επίκεντρο την επιστήμη, την εξέλιξη, την καινοτομία και την πρόοδο, εφόδια τα οποία θα οδηγήσουν την Κύπρο στην επόμενη εποχή, που θα είναι πιο πράσινη, καινοτόμα και ανθρώπινη.

Η Πρώτη Κυρία, υπενθύμισε δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος είχε υποδείξει ότι ο μεγαλύτερος πλούτος της Κύπρου είναι το ανθρώπινο της δυναμικό. Είναι για αυτό, σημείωσε, που πρέπει επενδύσουμε στην παιδεία και την μόρφωση, ώστε να επιτύχουμε αυτό που όλοι επιδιώκουμε, την πρόοδο.

Πρώτα βραβεία στο «sCYence Fair 2023» απέσπασαν το Δημοτικό Σχολείο Χρυσελεούσας με τη δραστηριότητα, Δρόμοι σε αρμονία με τη φύση, το Γυμνάσιο Κοκκινοχωριών Πάνου Ιωάννου με τη δραστηριότητα, The Shellhive, και, το Pascal English School Larnaca, με τη δραστηριότητα, Αudito: Giving a voice to the voiceless.