Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Οδυσσέας Μιχαηλίδης Μαρία Στυλιανού Λοττίδη Βουλή

Την αντίδραση του Γενικού Ελεγκτή προκάλεσε η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, να προτείνει επαναδιορισμό της Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη στη θέση του Επιτρόπου Διοικήσεως.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε και του επετράπη, όπως και στην κυρία Στυλιανού Λοττίδη, να παραστεί και να μιλήσει στην επιτροπή Θεσμών, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την έγκριση της εισήγησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε επιστολή που απέστειλε στο Προεδρικό, με καταγγελίες που δέχθηκε από πρόσωπο που ήταν υποψήφιο για διορισμό, και η οποία δεν τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. Ενώ εξαπολύοντας προσωπική επίθεση στη Μαρία Στυλιανού Λοττίδη είπε ότι υπήρξαν ενώπιον του και επώνυμες καταγγελίες εναντίον της.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, «όπως προκύπτει από τα σχετικά πρακτικά της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου που στάλθηκαν στην Βουλή των Αντιπροσώπων, και όπως επιβεβαιώθηκε σήμερα, δυστυχώς η επιστολή της ΕΥ, δεν τέθηκε ενώπιον του ΥΣ, το οποίο δεν είχε ενώπιον του όλα τα στοιχεία, όπως θα έπρεπε και όπως επιβάλλουν οι αρχές της διαφάνειας και χρηστής διοίκησης».

Απαντώντας στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, η Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, τον κατηγόρησε για σεξιστική επίθεση σε απανωτές αναρτήσεις του στο διαδίκτυο, με τις οποίες όπως είπε, αμφισβητεί ακόμα και την επαγγελματική της κατάρτιση.

Σήμερα, πραγματικά ήταν η κορύφωση μιας σεξιστικής συμπεριφοράς, των τελευταίων έξι χρόνων. Ήταν μια συμπεριφορά που διέβλεπε σε μένα ότι απλά, είμαι η σύζυγος συζύγου και όχι γυναίκα, ως αυθύπαρκτη προσωπικότητα

Απαντώντας μέσω Twitter, ο Γενικός Ελεγκτής υπό τον τίτλο «Ντροπή της» διαψεύδει την αναφορά.

Αναφέρει πως «κατηγορηματικά διαψεύδουμε την παντελώς απαράδεκτη αναφορά της Επιτρόπου Διοικήσεως ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών ότι δήθεν ο Γενικός Ελεγκτής ανήρτησε οποτεδήποτε στο Twitter ή αλλού μήνυμα σεξιστικού περιεχομένου εναντίον της, ή εναντίον οποιουδήποτε άλλου».

Την παρουσίαση της εισήγησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών η υπουργός Δικαιοσύνης. Ανάμεσα σε 20 υποψηφιότητες, αξιολογήθηκε ως η καταλληλότερη με βάση προσόντα και πείρα, είπε και αναφέρθηκε στην άνοδο από το απροβίβαστο της Κύπρου στην αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών για τον θεσμό του επιτρόπου Διοικήσεως.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης, «σήμερα η Κύπρος, σε αντίθεση με το 2015, δεν βρίσκεται πλέον στην κατηγορία Β, αλλά βρισκόμαστε πλέον στο status Α, που ακριβώς υποδηλοί ότι έχει γίνει μια σημαντική αναβάθμιση τα τελευταία χρόνια».

Από την πλευρά της η κα Λοττίδη ανέφερε πως «έξι χρόνια μετά, αντί να κρίνεται το έργο μας, αντί να κρίνεται η αξιολόγηση μας από τα Ηνωμένα Έθνη, δίνοντας μας το στάτους Α που αντανακλά, στην Κυπριακή Δημοκρατία, ήρθαν σήμερα άτομα να αμφισβητήσουν να αντικαταστήσουν την κρίση των Ηνωμένων Εθνών, να υποκαταστήσουν την κρίση των Ηνωμένων Εθνών».

Η εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για επαναδιορισμό της Μαρίας Στυλιανού Λοττίδη, ως Επιτρόπου Διοικήσεως, θα τεθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής προς έγκριση ή απόρριψη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου δήλωσε πως «αυτό είναι ένα προνόμιο της Βουλής, το οποίο πρέπει να επεκταθεί με συνταγματικό τρόπο και σε άλλους διορισμούς της εκτελεστικής εξουσίας και πρέπει «να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης δήλωσε ότι «ζητήσαμε να μας κατατεθούν τα βιογραφικά των υπόλοιπων υποψηφίων», είπε, για να μπορέσουν οι Βουλευτές να κρίνουν την ορθότητα της απόφασης».