Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χαλουμι

Καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί το τελευταίο έτος αναφορικά με τους ελέγχους για εντοπισμό της χρήσης γαλακτόσκονης στην παραγωγή του χαλλουμιού, είπε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, την Τρίτη.

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της επιτροπής, «η γαλακτόσκονη χρησιμοποιείται ευρέως και νόμιμα σε γαλακτοκομικά προϊόντα πλην του χαλλουμιού στο οποίο οι προδιαγραφές του ΠΟΠ απαγορεύουν τη χρήση της, η οποία πλήττει τόσο την ποιότητα του προϊόντος όσο και το εισόδημα του κλάδου της κτηνοτροφίας».

«Δυστυχώς πριν έναν χρόνο ενημερωθήκαμε ότι η υφιστάμενη χημική μέθοδος εντοπισμού της γαλακτόσκονης δεν μπορεί να την εντοπίσει σε ποσοστό περίπου 25% επί του τελικού προϊόντος», σημείωσε ο κ. Γαβριήλ, προσθέτοντας πως οι πολιτικοί προϊστάμενοι των Υπουργείων Γεωργίας και Εμπορίου δεσμεύτηκαν πριν από ένα χρόνο ότι ετοιμαζόταν μια νέα μέθοδο προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα.

«Ένα χρόνο μετά διαπιστώνουμε ότι δεν έγιναν ουσιαστικές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση από το αρμόδιο υπουργείο», συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως η επιτροπή έδωσε εκ νέου πίστωση χρόνου πριν επανέλθει στο θέμα, αναμένοντας πρόοδο αφού, όπως είπε, υπάρχουν λύσεις, είτε με υποχρεωτικό μαρκάρισμα της γαλακτόσκονης με άλλη ουσία, η οποία θα την καθιστά απολύτως ανιχνεύσιμη, είτε με τη μέθοδο που εισηγήθηκαν οι αρμόδιοι πριν ένα χρόνο.

Σε διαφορετική περίπτωση, το ΑΚΕΛ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει με πρόταση νόμου για να επιλυθεί αυτό το πολύχρονο πρόβλημα στην παραγωγή χαλλουμιού, κατέληξε ο κ. Γαβριήλ.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος, ο πρόεδρος της επιτροπής είπε πως το υπουργείο παραδέχεται ότι το 2021 υπήρχαν 5.000 κιλά χαλλουμιού άγνωστης προέλευσης, είτε από γαλακτόσκονη, είτε από αδήλωτο γάλα, προσθέτοντας πως από ό,τι φαίνεται μετά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως ΠΟΠ και τη μείωση της τιμής της γαλακτόσκονης το πρόβλημα αυξάνεται.

Ο καταναλωτής θέλει να ξέρει ότι όταν αγοράζει χαλλούμι, τρώει χαλλούμι, ανέφερε στις δικές του δηλώσεις ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, προσθέτοντας ότι το κύριο ερώτημα που απασχολεί την Επιτροπή Γεωργίας είναι σε ποιο βαθμό χρησιμοποιείται η γαλακτόσκονη, και σημείωσε πως παρά τις διαβεβαιώσεις για κανονική διεξαγωγή ελέγχων τα προηγούμενα χρόνια, η επιτροπή ενημερώθηκε πως την τελευταία διετία τα ισχύοντα συστήματα αδυνατούν να πραγματοποιήσουν αυτούς τους ελέγχους.

Σύμφωνα με τον κ. Ορφανίδη, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά από τους εκπροσώπους των αρμόδιων τμημάτων (Τμήμα Γεωργίας και Χημείο του Κράτους) πως η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, παρά τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που γίνονται κατά καιρούς για ένα πρόβλημα που επηρεάζει την ποιότητα των προϊόντων.

Σε ερώτηση αν γίνονται έλεγχοι για γαλακτόσκονη στις χώρες όπου εξάγεται το χαλλούμι, ο κ. Ορφανίδης είπε πως οι αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών πιθανώς να γνωρίζουν για τη χρήση γαλακτόσκονης, επειδή όμως, όπως είπε, καραδοκούν αρκετοί για να κλέψουν το χαλλούμι, θα περιμένουν μέχρι το 2029 για να προβούν σε καταγγελίες έτσι ώστε να μην υπάρξει χρόνος αντίδρασης.

Προσέθεσε πως πολλές φορές ανακοινώνεται πως αυξάνεται ο πληθυσμός των προβάτων, αλλά παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των αγελάδων, για αυτόν τον λόγο τα ποσοστά παραμένουν τα ίδια, παρότι θα έπρεπε να υπάρχει περισσότερος έλεγχος αναφορικά με τη μείωση των αγελάδων και την αύξηση των προβάτων για να μπορέσουμε να φτάσουμε στα συμφωνημένα ποσοστά 51%-49% αναφορικά με το χαλλούμι.

«Εφόσον δεν γίνεται αυτό και υπάρχει αύξηση του αγελαδινού γάλακτος δεν θα φτάσουμε ποτέ στα επιθυμητά επίπεδα αφού η ζήτηση είναι συνεχόμενη και αυξανόμενη», σημείωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, συμπληρώνοντας πως το ΠΟΠ αφορά συγκεκριμένες παραγόμενες ποσότητες και αφορά και άλλα προϊόντα, όπως η ζιβανία και η κουμανταρία, για τα οποία δεν γίνονται οι έλεγχοι που να διασφαλίζουν την ποιότητά τους ώστε να παραμείνουν υπό καθεστώς ΠΟΠ.