Τηλεόραση Ραδιόφωνο
 ΩΒ

Τον έντονο προβληματισμό του για τη νοσηλεία ανήλικου ατόμου στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας λόγω έλλειψης κλινών στο Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Παιδιών και Εφήβων (ΤΕΝΕ), εκφράζει ο Κλάδος Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση εισαγωγών με ψυχικά προβλήματα και τον ορατό κίνδυνο της υπερπληρότητας όλων των δομών.

Σε ανακοίνωση, σημειώνουν ότι «η ανησυχία μας δεν έγκειται μόνο στο ότι οι συνθήκες νοσηλείας στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας δεν είναι οι πλέον κατάλληλες για ανήλικα άτομα, αλλά και στο γεγονός ότι η νοσηλεία ενός ανηλίκου με ενηλίκους θα αποτελέσει μια τραυματική εμπειρία για το παιδί, η οποία δύναται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη βεβαρημένη ψυχική του υγεία». 

Όπως αναφέρεται, ο Κλάδος από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για την πιθανή έκδοση διατάγματος Υποχρεωτικής Νοσηλείας ανήλικου ατόμου στον χώρο του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, προέβη άμεσα σε όλες τις δέουσες ενέργειες ως μια ύστατη προσπάθεια, για να εξευρεθεί λύση, έτσι ώστε το συγκεκριμένο άτομο να νοσηλευτεί στο ΤΕΝΕ, «δυστυχώς όμως η προσπάθειά μας δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα». 

Παράλληλα για το συγκεκριμένο γεγονός ενημερώθηκε τόσο η Επιτροπή Εποπτείας Ψυχικά Ασθενών όσο και η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Επισημαίνεται ότι «για ακόμη μία φορά διαφαίνεται το εντονότατο πρόβλημα που προκαλεί η ραγδαία αύξηση των εισαγωγών ατόμων με ψυχικά προβλήματα, κυρίως στη μετά COVID εποχή και το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, αλλά αφορά και άλλες δομές των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, όπως π.χ. το ΤΕΝΕ».

Ο Κλάδος αναφέρει ότι εδώ και καιρό με αλλεπάλληλες επιστολές του, δημοσιεύσεις, στάσεις εργασίας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την αναμενόμενη αύξηση εισαγωγών και τον ορατό κίνδυνο της υπερπληρότητας όλων των δομών και δυστυχώς οι προβλέψεις του, «όπως διαπιστώνεται επαληθεύονται» σημειώνει.

«Καλούμε για άλλη μια φορά όλους τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά η ραγδαία αύξηση εισαγωγών τόσο στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, όσο και στις υπόλοιπες δομές νοσηλείας των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδα προς τους ασθενείς μας», καταλήγει ο Κλάδος.
 

Απάντηση του ΟΚΥπΥ

Η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του ΟΚΥπΥ ενημερώνει ότι έφηβος κατόπιν σχετικού δικαστικού διατάγματος νοσηλεύεται προσωρινά στο νοσοκομείο Αθαλάσσας, λόγω της υπερπληρότητας των κλινών του Τ.Ε.Ν.Ε. (Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας Εφήβων) του Νοσοκομείου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ. Η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Οργανισμού από την πρώτη στιγμή έκδοσης  του Διατάγματος, κάνει συνεχείς προσπάθειες για να μεταφερθεί το παιδί στο Τ.Ε.Ν.Ε. στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Η μεταφορά του εφήβου θα πραγματοποιηθεί αύριο. Στο μεσοδιάστημα ο έφηβος παραμένει σε μονόκλινο δωμάτιο στο νοσοκομείο Αθαλάσσας και παρακολουθείται από παιδοψυχίατρο, λαμβάνοντας την δέουσα ιατροφαρμακευτική φροντίδα.