Τηλεόραση Ραδιόφωνο
θέρμανση

Μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Μπέρι της περιοχής του Μάντσεστερ στην Αγγλία, που δεν εισάκουσε τις εκκλήσεις των συγγενών της να ανοίγει τη θέρμανση διότι φοβόταν το ύψος του οικιακού λογαριασμού ενέργειας, πέθανε στο σπίτι της λόγω βαριάς υποθερμίας.

Η υπόθεση της 87χρονης Μπάρμπαρα Μπόλτον απασχόλησε δημόσια ιατροδικαστική  ακροαματική διαδικασία τη Δευτέρα, μετά από το θάνατό της στις 5 Ιανουαρίου.

Η 87χρονη εντοπίστηκε από τον εγγονό της κουλουριασμένη στο τραπέζι της παγωμένης κουζίνας της, αδυνατώντας να μιλήσει, με θερμοκρασία σώματος 28 βαθμών Κελσίου, πολύ κάτω από την ομαλή θερμοκρασία των 36,6 βαθμών. Θερμοκρασία σώματος κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου θεωρείται υποθερμία.

Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Μπέρι όπου κατέληξε μετά από λίγες εβδομάδες από πνευμονία που προκλήθηκε από την βαριά υποθερμία.

Κατά την ακροαματική διαδικασία η ιατροδικαστής ανέφερε πως η εκλιπούσα είχε «εμμονή» με την ανησυχία για τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.

Ο γιος της είπε πως της μιλούσε καθημερινά και την επισκεπτόταν συχνά, χωρίς να σταθεί δυνατό να την πείσει για την ανάγκη να ανοίγει τη θέρμανση. Οι οικογένεια της είχε αγοράσει φορητούς θερμάστρες, τις οποίες όμως άνοιγε μόνο όταν την επισκέπτονταν οι συγγενείς της.

Όπως είπε, η μητέρα του ήταν «της παλιά σχολής» και «πεισματάρα», εργαζόταν μέχρι τα 82 της ως βοηθός φαρμακοποιού και ήταν ελάχιστες οι φορές στη ζωή της που είχε επισκεφθεί γιατρό.

Η ιατροδικαστής χαρακτήρισε την Μπάρμπαρα «αξιοθαύμαστη» γυναίκα που εργαζόταν μέχρι πολύ προχωρημένη ηλικία και ήθελε να είναι ανεξάρτητη.

Αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση η οικογένεια της 87χρονης τη διαβεβαίωνε πως δεν είχε λόγο να ανησυχεί για το κόστος της θέρμανσης του σπιτιού της, πολλά νοικοκυριά στη Βρετανία πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος κατανάλωσης οικιακής ενέργειας.

Οργανώσεις αρωγής και οικονομικές δεξαμενές σκέψεις έχουν προειδοποιήσει ότι οικογένειες υποχρεώνονται να επιλέξουν μεταξύ της αγοράς επαρκούς ποσότητας τροφίμων και της θέρμανσης του σπιτιού τους, εν μέσω συνεχιζόμενων χαμηλών θερμοκρασιών και υψηλού πληθωρισμού στη χώρα.