Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Μείωση της σπατάλης τροφίμων σε επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης καταγράφει έρευνα που διενήργησε για τρίτη συνεχή φορά η ΟΕΒ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ομοσπονδία τη Δευτέρα, στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή́ των προκλήσεων στη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων στις επιχειρήσεις των τομέων της φιλοξενίας, της εστίασης και της τροφοδοσίας τροφίμων στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται, η έρευνα ανέδειξε αρχικά ότι οι επιχειρήσεις άρχισαν να αντιλαμβάνονται και να κατανοούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τους ορισμούς των οργανικών αποβλήτων και της κομποστοποίησης, ενώ φάνηκε ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τι τοποθετείται σε ένα κάδο κομποστοποίησης, παρότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης  ως προς το ορισμό της κομποστοποίησης.

Σε ερώτηση σχετικά με τις ποσότητες των πρώτων υλών που δεν καταναλώνονται από το πελάτη με αποτέλεσμα να πετάγονται, σημειώνεται πως αυτές φαίνεται να έχουν μειωθεί σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2020, καθώς οι επιχειρήσεις προέβησαν σε αναδιαμόρφωση του μενού τους με βάση τις προτιμήσεις των πελατών τους, ενώ αρκετά ξενοδοχεία δεν προσφέρουν πλέον καθόλου, είτε προσφέρουν μειωμένο μπουφέ, εντάσσοντας παράλληλα το live cooking ή την υπηρεσία a la carte όπου μέσα από τις συγκεκριμένες αλλαγές υπήρξε τεράστια εξοικονόμηση πρώτων υλών και μείωση των αποβλήτων τροφίμων.  

Η ΟΕΒ αναφέρει επίσης ότι αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις που δίνουν τις ποσότητες βρώσιμων τροφίμων σε κοινωφελείς σκοπούς (το 2020 ήταν 12% ενώ το 2022 αυξήθηκε σε 38%). Επιπρόσθετα περισσότερες επιχειρήσεις παρέδωσαν τρόφιμα για την σίτιση ζώων (το 2020 ήταν 17% ενώ το 2022 αυξήθηκε στο 50%). 

Επιπλέον, αναφέρεται πως μέσα από την τρίτη αυτή έρευνα φάνηκε ότι όλο και περισσότερες επιχειρήσεις δίνουν το φαγητό που απομένει στον ίδιο το πελάτη, είτε προτείνοντάς το οι ίδιες, είτε αφού το ζητήσουν οι πελάτες.

Σημειώνεται ακόμη πως οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι θα καταφέρουν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τη σπατάλη τροφίμων μέσω της αλλαγής κουλτούρας του καταναλωτή, με αρκετές επιχειρήσεις να έχουν προσθέσει μηνύματα ευαισθητοποίησης στο εστιατόριό τους, μέσω της εύρεσης έξυπνων τεχνικών για αξιοποίηση των πρώτων υλών με αποδοτικότερο τρόπο, όπως η παρασκευή γλυκών από τις φλούδες των φρούτων, ή η δημιουργία ζωμού από τα κόκκαλα των ζώων, αλλά και μέσω της σωστής φύλαξη των τροφίμων, της σωστής ρύθμισης των θερμοκρασιών και της υγρασίας, αλλά και τη χρήση των κατάλληλων δοχείων φύλαξης. 

Όλες οι επιχειρήσεις έδειξαν ενδιαφέρον για την πλατφόρμα παραχώρησης δωρεάν φαγητού για κοινωφελείς σκοπούς, η οποία δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Life FoodPrint, καταλήγει η ανακοίνωση.