Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξτρφ

Την υπογραφή της συμφωνίας του Προγράμματος Κρατικής Σύμπραξης (State Partnership Program) μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εθνοφρουράς της Πολιτείας του New Jersey  των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) στις 30 Μαρτίου, επέκριναν Ερσίν Τατάρ και «υπουργείο εξωτερικών».

Σε γραπτή του δήλωση σήμερα στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης σημείωσε πως η συμφωνία έρχεται ένα χρόνο μετά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ προς την ΚΔ, υποστηρίζοντας ότι αυτή η νέα συμφωνία «θα ενθαρρύνει την ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου» όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία «να συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της και δεν συμβάλλει στην λύση του Κυπριακού».

Σε μια εποχή που οι παγκόσμιες εξισώσεις ασφαλείας αναδιαμορφώνονται και χρειαζόμαστε περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα περισσότερο από ποτέ, η στρατιωτική αυτή συμφωνία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει εντάσεις στην Κύπρο και την περιοχή, πρόσθεσε λέγοντας ότι κατά την πρόσφατη συνάντησή του με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ της ανέφερε πως αντί για νέες περιφερειακές και παγκόσμιες διενέξεις, είναι απαραίτητο για την ανθρωπότητα να ληφθούν μέτρα που θα υπηρετήσουν τη σταθερότητα.

Ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι ξεκάθαρη δήλωση των προθέσεων της ε/κ πλευράς είναι ότι ερμήνευσαν ως «ιστορία επιτυχίας – success story, την πρόσβαση στο διεθνές πρόγραμμα εκπαίδευσης των Ελληνοκυπρίων αξιωματικών και την υπογραφή της Συμφωνίας Αγοράς και Υπηρεσιών (ACSA).

Οι αυξανόμενες εξοπλιστικές δραστηριότητες της ε/κ πλευράς, κατά τον κ. Τατάρ, είναι η πιο ξεκάθαρη ένδειξη του πόσο απαραίτητη είναι η αποτελεσματική και de facto εγγύηση της «μητέρας πατρίδας Τουρκίας» για τον τ/κ «λαό».

«Η έκκλησή μου προς την αμερικανική κυβέρνηση είναι να απέχουν από τέτοια βήματα που δεν θα υπηρετήσουν τη σταθερότητα στην Κύπρο και να ακολουθήσουν μια ισότιμη και ισορροπημένη πολιτική απέναντι στις δύο πλευρές στην Κύπρο» είπε.

Η εν λόγω συμφωνία υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Εθνική Φρουρά, συμπεριλαμβανομένου του οπλισμού, αναφέρει επίσης ανακοίνωση του «υπεξ», προσθέτοντας ότι «πλέον ξεκάθαρο πέραν πάσης αμφιβολίας οι ΗΠΑ ασκούν φιλελληνική πολιτική στην Κύπρο με την επιρροή ελληνικών και ελληνοκυπριακών λόμπι».

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να αλλάξουν τις σημερινές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο υπέρ της ε/κ πλευράς και της Ελλάδας, συνεχίζει, εξαλείφει τη δυνατότητα διαλόγου που απαιτείται για την εγκαθίδρυση σταθερότητας στην περιοχή. Μπροστά σε αυτή την πολιτική που ασκείται εναντίον του ψευδοκράτους και της Τουρκίας, το «υπεξ» υποστηρίζει ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι απαραίτητες για την ασφάλεια των Τ/κ και εκφράζει αποφασιστικότητα να εμβαθύνουν την αμυντική συνεργασία με τη «μητέρα πατρίδα Τουρκία» για την απόλυτη εγγύηση της ασφάλειάς τους.