Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Να καθησυχάσει ανησυχίες και προβληματισμούς που προέκυψαν μετά την ανακοίνωση της ελληνικής στήριξης στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για εκλογή στη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, επιχειρεί η Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές στην ελληνική κυβέρνηση, θέλησαν να διευκρινίσουν ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΙΜΟ και της Κυπριακής Δημοκρατίας για επανεκλογή στη Τρίτη Κατηγορία στο Συμβούλιο του Οργανισμού, δεν συγκρούονται.

Εντούτοις η ελληνική στήριξη στην τουρκική υποψηφιότητα, προκάλεσε έντονο προβληματισμό στη Λευκωσία, με διπλωματικούς κύκλους να υποδεικνύουν μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία είναι από τις ελάχιστες χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας.  

Ενώ υπάρχουν και έντονες προειδοποιήσεις, ότι τυχόν εκλογή του υποψηφίου της Τουρκίας στη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για περίοδο τεσσάρων ετών και πιθανή ανανέωση της θητείας του για άλλα τόσα έτη, θα αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τα συμφέροντα Κύπρου και Ελλάδας.

 Σύμφωνα με τον Υποναύαρχο Ε.Α. Κώστα Φυτιρή, «το πιο σημαντικό είναι η στρατηγική που εφαρμόζει η Τουρκία ώστε να αναλάβει θέσεις κλειδιά σε διεθνούς οργανισμούς για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Προκειμένου πλέον να στηρίξει την όλη της προσπάθειας για τη Γαλάζια Πατρίδα που αυτός είναι ο στρατηγικός της στόχος. Μπορεί να μην είναι για σήμερα αύριο αλλά για τα επόμενα 20 χρόνια».

Συνεχίζεται ο απόηχος

Συνεχίζεται η συζήτηση για ενδεχόμενη διεκδίκηση της θέσης του Γενικού Γραμματέα του από Κύπριο υποψήφιο.

Αρχές Μαρτίου, δημοσιεύματα στον ξένο τύπο έκαναν λόγο ότι υπήρξε βολιδοσκόπηση των προθέσεων του τέως υφυπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Δημητριάδη, με σκοπό να υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Μάλιστα έντυπα φιλοξένησαν δηλώσεις του κ. Δημητριάδη, ο οποίος επιβεβαίωσε τις νύξεις τις οποίες του έγιναν από ευρωπαϊκούς κύκλους.  

Εν τω μεταξύ προέκυψε και το ενδιαφέρον της Φινλανδίας, η οποία τελικά υπέβαλε υποψηφιότητα διεκδικώντας την θέση του Γενικού Γραμματέα.

Είθισται, κατόπιν συνεννόησης, από την Ευρώπη μια χώρα να καταθέτει υποψηφιότητα, για να έχει αυξημένες προοπτικές εκλογής.   

Την ίδια ώρα που ο κ. Δημητριάδης τηρεί σιγή ισχύος σε σχέση με το παρασκήνιο προ της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων, διευκρινήσεις ζητά με δηλώσεις της η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. 

Θα πρέπει να απαντήσει αν όντως επρόκειτο η επιλογή μας να είναι ο κ. Βασίλης Δημητριάδης, αν όντως μπορούσε η Κύπρος να τύχει στήριξης και ανταπόκρισης γι’ αυτή την επιλογή

Αιχμές κατά της κυβέρνησης αφήνει ο τέως υπουργός Μεταφορών Γιάννος Καρούσος. 

Ελπίζω να γνωρίζουν τι είναι ο IMO. Ο ΔΗΣΥ οφείλει να εγγράψει το θέμα στη Βουλή και να ζητηθούν εξηγήσεις και απαντήσεις για μια σειρά ερωτημάτων

Στον αντίποδα η κυβέρνηση συνεχίζει να κρατά χαμηλούς τόνους και να διαψεύδει ότι εξαιτίας πολιτικών ελατηρίων, αποθάρρυνε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του τέως υφυπουργού Ναυτιλίας.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, ερωτηθείς για τις φήμες που κυκλοφορούν, παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρόεδρου της Δημοκρατίας.  

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Γκότση, «ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβηκε σε δηλώσεις οι οποίες ήταν αναλυτικές και συγκεκριμένες».

Τη θέση του Γενικού Γραμματέα εκτός της Τουρκίας, διεκδικούν η Κένυα, ο Παναμάς, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Μπαγκλαντές.