Τηλεόραση Ραδιόφωνο
 Γιοάβ Γκάλαντ

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι αναβάλει την απομάκρυνση του Υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, χωρίς να ανακοινώσει ημερομηνία της καθαίρεσής του.

Η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μεταδίδει, επικαλούμενη κύκλους του Πρωθυπουργικού Γραφείου, ότι η αναβολή της αποπομπής Γκάλαντ από την Κυβέρνηση οφείλεται στις «παρούσες έκτακτες περιστάσεις εθνικής ασφαλείας», που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται κινητικότητα σε στρατιωτικό επίπεδο, με την πολεμική αεροπορία να καταρρίπτει drone στην μεθόριο με τη Συρία και τη Γάζα και τις ειδικές δυνάμεις να πραγματοποιούν ειδικές επιχειρήσεις σε παλαιστινιακές πόλεις της Δυτικής Όχθης, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω του εορτασμού του Ραμαζανίου και του επικείμενου Εβραϊκού Πάσχα. Παράλληλα, πληροφορίες αποδίδουν στο Ισραήλ επανειλημμένες αεροπορικές επιχειρήσεις σε ιρανικούς στόχους που βρίσκονται εντός της συριακής επικράτειας.

Ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι αποπέμπει τον Γκάλαντ από την κυβέρνηση, όταν ο δεύτερος προέβη σε δημόσιες δηλώσεις καλώντας την άμεση διακοπή της διαδικασίας ψήφισης των επίμαχων νομοσχεδίων για την δικαστική μεταρρύθμιση, προκαλώντας αυθόρμητες διαδηλώσεις υπέρ του σε όλη τη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο. Ωστόσο, ο Γιοάβ Γκάλαντ δεν έλαβε επίσημο έγγραφο απαλλαγής από τα καθήκοντά του, ούτε ορίσθηκε αντικαταστάτης του.

Από την περασμένη εβδομάδα βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες στελεχών του Λικούντ και εκπροσώπων των υπερορθόδοξων κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση προκειμένου οι Νετανιάχου και Γκάλαντ να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Από την άλλη, ο Βενιαμίν Νετανιάχου και κύκλοι προσκείμενοι σε αυτόν απαιτούν από τον Γκάλαντ να ζητήσει συγγνώμη για το περιεχόμενο των δημοσίων του δηλώσεων, ως επίσης και για τον χρόνο που επέλεξε να τις ανακοινώσει. Ο Γιοάβ Γκάλαντ από την πλευρά του, δείχνει πρόθυμος να ζητήσει συγγνώμη για τον χρόνο που επέλεξε να προβεί στο διάγγελμά του, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός απουσίαζε στο εξωτερικό, όχι όμως και να απολογηθεί  για το περιεχόμενο του διαγγέλματος. Όπως είχε μεταδώσει η κρατική τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα, οι δύο άνδρες επρόκειτο να συναντηθούν κατ’ ιδίαν για την επίλυση των διαφορών τους, ωστόσο η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε.

Χθες, μετά την κατάρριψη drone που είχε εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο από τη Συρία, και για το οποίο οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι ήταν ιρανικής κατασκευής, ο Γιοάβ Γκάλαντ προέβη σε σχετικές δηλώσεις για πρώτη φορά υπό την ιδιότητα του Υπουργού Άμυνας, μετά την ανακοίνωση της αποπομπής του από την κυβέρνηση.