Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Υπουργός Δικαιοσύνης Αστυνομία.

Σε τροχιά επίλυσης τέθηκαν ζητήματα που απασχολούν το Αστυνομικό σώμα, δήλωσε τη Δευτέρα η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε στη Λευκωσία με τις ηγεσίες του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου και της ΠΑΣΥΔΥ, παρουσία του Αρχηγού της Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με την αρμόδια Υπουργό, αναδείχθηκαν πολλά ζητήματα που αφορούν στο Αστυνομικό Σώμα, ενώ όλα τα μέρη συμφώνησαν τη θεσμοθέτηση των συναντήσεων ανά έξι εβδομάδες, ούτως ώστε να υπάρχει αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των αποφάσεων, καθώς και τροχοδρόμηση νέων θεμάτων που ενδεχομένως θα προκύψουν.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση, η κ. Κουκκίδη Προκοπίου τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχουν μόνο απαιτήσεις από την Αστυνομία, αλλά θα πρέπει να παρέχονται και οι αναγκαίες διευκολύνσεις για την υλοποίηση του έργου της.

«Ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου», είπε, «είναι το θεσμοθετημένο όργανο της Αστυνομίας, με το οποίο διαβουλεύεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τα ζητήματα που απασχολούν τους Αστυνομικούς είναι αρκετά. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, γιατί ήδη μετά από τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, κάποια ζητήματα ήδη τα βάλαμε σε τροχιά επίλυσης και πολλά άλλα που υπάρχουν τα έχουμε συζητήσει παραγωγικά», ανέφερε.

Σύμφωνα με την Υπουργό Δικαιοσύνης «υπήρξαν προτάσεις από όλες τις πλευρές και αυτές τις προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν θα προσπαθήσουμε να τις υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν, γιατί είναι σημαντικό να μην έχουμε μόνο απαιτήσεις από την αστυνομία, αλλά να παρέχουμε στην αστυνομία και τις δυνατότητες να είναι επιτυχημένη στο έργο της, το οποίο της αναθέτουμε ως κοινωνία και ως κυβέρνηση».

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση, σημειώνοντας πως οι Αστυνομικοί γνωρίζουν πως η ηγεσία της Αστυνομίας είναι στο πλευρό τους, για θέματα που αφορούν στη στελέχωση, στους εξοπλισμούς και στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.

«Στηριζόμαστε στα μέλη μας, γιατί ούτε εμείς μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς τη συνεργασία τους, αλλά ούτε εκείνοι χωρίς τη στήριξη μας», είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Στράτης Ματθαίου, σημείωσε πως υποβλήθηκαν αρκετές εισηγήσεις για θέματα που αφορούν στο Αστυνομικό Σώμα, ενώ σημείωσε πως υπήρξε κατανόηση από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Ματθαίου είπε πως έχουν υποβάλει συγκεκριμένες εισηγήσεις, για μια σειρά από προβλήματα, ενώ χαιρέτισε την απόφαση για πιο τακτικές συναντήσεις ανάμεσα σε Υπουργείο και ΣΑΚ.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι «σοβαρά θέματα» που αφορούσαν την Αστυνομία έχουν δρομολογηθεί προς συγκεκριμένες λύσεις.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Κυριάκος Χαραλάμπους, είπε πως ο Σύνδεσμος κατέθεσε εισηγήσεις σε σχέση με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο, για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

Επιπλέον, είπε πως ο ΣΑΚ έθεσε το ζήτημα των καταγγελιών, που δέχονται τα μέλη του, στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.

«Έχουμε κάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Φαίνεται ότι κάποιες από τις εισηγήσεις μας εισακούστηκαν», ανέφερε.