Τηλεόραση Ραδιόφωνο
χαλουμι

Συναγερμός σήμανε στο Υπουργείο Γεωργίας καθώς κυκλοφορούν χαλούμια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ΠΟΠ τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των ειδικών για την τύχη του χαλουμιού στην Κύπρο.

Κινδυνεύουμε να χάσουμε το χαλούμι αν δεν συμμορφωθούμε, διαμήνυσε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ.

Την ίδια ώρα αποκάλυψε ότι από τους ελέγχους που είχαν διενεργηθεί από την 1η Μαρτίου το 20% των χαλουμιών που είχαν ελεγχθεί δεν πληρούσαν τις ποσοστώσεις. Ενώ όπως είπε το Υπουργείο Γεωργίας που γνωρίζει για αυτές τις παρανομίες και δεν έχει επιβάλει μέχρι στιγμής ποινές επιτρέπει την ασυδοσία.

Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι το 20% των χαλουμιών «δεν πληρούσαν τις έστω μειωμένες ποσοστώσεις του γάλακτος που προνοεί η Νομοθεσία και έφεραν την σήμανση ΠΟΠ».

Και στο εξωτερικό κυκλοφορούν χαλούμια χωρίς την σήμανση ΠΟΠ

Όπως είπε ο κ. Γαβριήλ το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στην Κύπρο, αφού και στο εξωτερικό κυκλοφορούν χαλούμια χωρίς την σήμανση ΠΟΠ.

Η εκτελεστική εξουσία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της τόνισε ο κ. Γαβριήλ αφού όπως είπε εάν δεν εφαρμόζουμε την νομοθεσία δικαιούται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταγγείλει την Κύπρο για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών.

«Η εκτελεστική εξουσία να λάβει μέτρα της τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, να επιβάλει ποινές εκεί και όπου παρατηρούνται παρανομίες και να συνεχίζει τους σοβαρούς ελέγχους πιο συχνά και πιο επισταμένα».

Την ίδια ώρα σημείωσε ότι το να μην πληρούμε τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί «είναι πάρα πολύ επικίνδυνο,  γιατί εάν και εφόσον μια αγωγή κερδηθεί από αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν το χαλούμι, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε το χαλούμι και θα είμαστε η χώρα η οποία δεν θα παράγει χαλούμι».

«Αθετούν την συμφωνία που υπόγραψαν οι ίδιοι»

Αθετούν την συμφωνία που υπέγραψαν οι ίδιοι κατήγγειλε ο κ. Γαβριήλ αναφερόμενος στο Υπουργείο Γεωργίας και στους Αγελαδοτρόφους.

«Οι αγελαδοτρόφοι θα έπρεπε να αποσύρουν όλες τις αγωγές τις οποίες καταχώρησαν ενάντια στο χαλούμι ΠΟΠ και η Κυβέρνηση δεν προχώρησε στην καταβολή των 10 σεντ ανά λίτρο»

Καταλήγοντας είπε ότι αυτό «Μας ανησυχεί γιατί η Νομική Υπηρεσία μας είπε αυτολεξεί ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε το χαλούμι».