Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Στόχος όλων είναι ότι πρέπει να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα για το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, τονίζοντας ωστόσο ότι ένα θετικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά.

Συνεχίζοντας τις χωριστές επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Παναγιώτου συναντήθηκε το πρωί με αντιπροσωπεία της ΔΕΟΚ, ο Πρόεδρος της οποίας, Ιωσήφ Αναστασίου, δήλωσε το θέμα δεν μπορεί να παραμείνει σε εκκρεμότητα για πολύ καιρό ακόμη, αλλά «θα πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να διασφαλιστεί και η εργατική ειρήνη αλλά και η σταθερότητα της οικονομίας».

Στις δηλώσεις του, ο Παναγιώτου είπε πως «στόχος όλων μας είναι η ομαλότητα και η σταθερότητα, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια κοινά αποδεκτή συμφωνία».

Είπε ακόμη ότι η συνάντηση με την ΔΕΟΚ έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα «επειδή ο στόχος για κατάληξη σε συμφωνία είναι κοινός και αισιοδοξούμε ότι μέσα από τη σοβαρότητα και την ετοιμότητα όλων των κοινωνικών εταίρων, όπως αυτή εξάλλου διαχρονικά έχει καταγραφεί, θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά αλλά πρέπει να είναι σύμφωνο επίσης με τις δημοσιονομικές του κράτους, με τις δυνατότητες της οικονομίας, καθώς επίσης και με τις ανάγκες των εργαζομένων».

Σε ερώτηση αν εντός της εβδομάδας θα υποβάλει μεσολαβητική πρόταση, ο κ. Παναγιώτου είπε ότι δεν έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για υποβολή πρότασης.

«Η επιθυμία μας είναι αυτή η προσπάθεια η μεσολαβητική να έχει αποτέλεσμα και ο στόχος είναι το συντομότερο να καταφέρουμε να καταλήξουμε», πρόσθεσε.

ΔΕΟΚ: Η πρόταση για σταδιακή αποκατάσταση διευκολύνει τον Υπουργό

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασίου είπε πως η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος και κατά προέκταση της ΔΕΟΚ έχει αποσαφηνιστεί πάρα πολλές φορές, προσθέτοντας πως θεωρούμε ότι το πλαίσιο, το οποίο καθορίζει η μεταβατική συμφωνία του 2017 περιλαμβάνει όλες τις παραμέτρους και ασφαλέστατα τη βασική παράμετρο, η οποία προβλέπει ότι η όποια ρύθμιση της ΑΤΑ θα πρέπει να γίνει στη βάση της φιλοσοφίας της, που αυτή εξυπακούει ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται πλήρως η αγοραστική αξία των μισθών.

«Γνωρίζετε ότι οι εργαζόμενοι διανύουν μια πολύ δύσκολη περίοδο, είναι μια πολύ δύσκολη συγκυρία λόγω του υψηλού πληθωρισμού, το ζήτημα αυτό δεν θα πρέπει να παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη σε εκκρεμότητα, θα πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να διασφαλιστεί και η εργατική ειρήνη, αλλά και η σταθερότητα της οικονομίας, η οποία είναι απαραίτητη», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η πρόταση των συντεχνιών για σταδιακή αποκατάσταση της ΑΤΑ είναι η τελευταία γραμμή υποχώρησης για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο κ. Αναστασίου είπε πως θεωρεί ότι η πρόταση του συνδικαλιστικού κινήματος «διευκολύνει τα μέγιστα τον όποιο Υπουργό επιθυμεί να έχει ουσιαστικό ρόλο και παρέμβαση σε σχέση με την επαναρύθμιση της ΑΤΑ, ώστε να καταλήξουμε σε μια ουσιαστική συμφωνία».

«Η σταδιακή αποκατάσταση από τη μία πλευρά διασφαλίζει απόλυτα την φιλοσοφία του θεσμού και από την άλλη πλευρά διευκολύνει και τις επιχειρήσεις καθότι δεν θα αποδοθεί άμεσα 100% η ΑΤΑ, αλλά θα αποδοθεί σταδιακά. Επομένως, θεωρούμε ότι, ναι, είναι μια ισορροπημένη πρόταση η οποία θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και από την άλλη πλευρά και στη βάση της οποία μπορούμε να κτίσουμε απόλυτα μία πολύ καλή συμφωνία σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της ΑΤΑ», κατέληξε.