Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με την συμμετοχή κυπριακών οργανισμών και φορέων της ομογένειας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την 68η επέτειο της έναρξης του αγώνα της ΕΟΚΑ, στην κοινότητα Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, το απόγευμα του Σαββάτου.

Παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση ήταν ο Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Μιχάλης Φυρίλλας,, ο Πρέσβης της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών Ευάγγελος Σέκερης, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Κυπριακών Οργανώσεων Κυριάκος Παπαστυλιανού. Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο εκπροσώπησε ο  Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, στην ομιλία του επεσήμανε ότι ο αγώνας που ξεκίνησε η ΕΟΚΑ συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

«Η ελπίδα μας είναι ότι αυτό που ξεκίνησε την 1η Απριλίου του 1955 δεν θα τελειώσει όσο το νησί μας είναι χωρισμένο. Ελπίζω ότι μια μέρα θα καταφέρουμε να γυρίσουμε στην Κερύνεια, τη Μόρφου και όλες τις κατεχόμενες περιοχές», είπε.

Η Κύπρος, πρόσθεσε, «σήμερα ακόμη πολεμάει για την ελευθερία και τη δικαιοσύνη κι όλοι εμείς που ζούμε εδώ αλλά προερχόμαστε από την χώρα που γέννησε την δημοκρατία έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε η Κύπρος να ελευθερωθεί και όλοι οι πρόσφυγες να γυρίσουν στα σπίτια τους».

Ο κ. Κρίστοφερ μίλησε για το πνεύμα της επετείου της Διακήρυξης της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας, της Ελληνικής Ανεξαρτησίας και του αγώνα της ΕΟΚΑ, τονίζοντας ότι όλες είχαν ένα κοινό.

«Το πνεύμα του 1776, το πνεύμα της 25ης Μαρτίου του 1821 και το πνεύμα της 1ης Απριλίου 1955. Αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, διότι το 36% της Κύπρου είναι κατειλημμένο από τον τουρκικό στρατό”.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου στο Λευκό Οίκο, τονίζοντας πως δεν είχε την ευκαιρία να ρωτήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο για τον αγώνα της Κύπρου και τις υποσχέσεις που είχε δώσει όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Ευάγγελος Σέκερης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη αναφέρθηκε στο έργο του ΟΗΕ και στην ιστορική ευθύνη που έχει.

«Η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα και αυτό είναι κάτι που ο οργανισμός δεν πρέπει να το ξεχνάει. Ορισμένες φορές έχει κανείς την αίσθηση όταν μιλάει με αξιωματούχους του ΟΗΕ ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα όπως και άλλες διενέξεις στα μήκη και τα πλάτη της γης και τους λέμε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι», είπε.

Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Μιχάλης Φυρίλλας, είπε ότι «αυτές τις ημέρες νιώθω λίγο συγχυσμένος. Είναι πικρόγλυκες οι μνήμες. Αφενός έχουμε την επέτειο της ελευθερίας του ελληνικού έθνους και αφετέρου έχουμε την 1η Απριλίου όπου ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια για την ελευθερία της Κύπρου αλλά η Κύπρος σήμερα παραμένει ελεύθερη και όχι ελεύθερη».

Ο Κυριάκος Παπαστυλιανού, πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής τόνισε στην ομιλία του πως «ο αγώνας συνεχίζεται και δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ όσους θυσίασαν τη ζωή τους».

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τους σολίστ Δημήτρη Μιχαήλ και Αριάδνη Αννα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φύτου Στράτη και τη συμμετοχή της χορωδίας του Ελληνοαμερικανικού Σχολείου “Βασίλειος Σπυρόπουλος”, υπό τη διεύθυνση της Αρετής Γιοβάνου.