Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αεροδρομιο λαρνακας

Σε τουλάχιστον τέσσερα επίπεδα διενεργούνται οι έλεγχοι στα κυπριακά αεροδρόμια, τονίζει ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, διαβεβαιώνοντας πως η ασφάλεια των αεροδρομίων είναι ύψιστης σημασίας, όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία καθορίζει το πλαίσιο ελέγχου που θα πρέπει να εφαρμόζουν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

«Οι έλεγχοι αυτοί είναι σε πολλαπλά επίπεδα, υπάρχει ένας φορέας, ένας συνεργάτης της ανάδοχου εταιρείας HERMES, οι οποίοι ελέγχουν όλα αυτά, τις αποσκευές και οτιδήποτε περνά μέσα στην αίθουσα επιβατών. Τους ελεγκτές αυτούς τους ελέγχει μια άλλη εταιρεία, δεύτερος ελεγκτής, τους δεύτερους ελεγκτές τους ελέγχει το τμήμα πολιτικής αεροπορίας και το τμήμα πολιτικής αεροπορίας ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο κ. Βαφεάδης. 

Ικανοποιημένος δηλώνει ο Υπουργός από τα μέτρα που λαμβάνονται στα κυπριακά αεροδρόμια, καθώς διενεργούνται περισσότεροι έλεγχοι από όσους απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα το βαθμό ασφάλειας στις πύλες εισόδου της Κύπρου επιβεβαίωσε και σχετική άσκηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
«Μόλις πρόσφατα έχει αποπερατωθεί μια τετραήμερη άσκηση ελέγχου στο αεροδρόμιο και τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ καλά. Συνεπώς το θέμα της ασφάλειας είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί, ιδίως με αυτό το ισχυριζόμενο περιστατικό το οποίο έγινε με κάποιους τρόπους τους οποίους διερευνούμε», επισήμανε κ. Βαφεάδης. 

Τέλος ο κύριος Βαφεάδης ζήτησε να του υποβληθεί μια καταγραφή των γεγονότων, σε σχέση με τον έλεγχο που διενήργησε ο υπεύθυνος αξιωματικός, και κατά τον οποίο πέρασε ομοιώματα βόμβας και μαχαίρια από τον έλεγχο χειραποσκευών, ώστε να αντιληφθούν, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τι πέρασε, αν πέρασε και πως πέρασε από τον έλεγχο του αεροδρομίου και αναλόγως των ευρημάτων να ληφθούν διορθωτικά μέτρα.