Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ισραήλ

Γενική απεργία κήρυξε για αύριο, Κυριακή η αραβική μειονότητα στο Ισραήλ, διαμαρτυρόμενη για το θανάσιμο πυροβολισμό 26χρονου Βεδουίνου με ισραηλινή υπηκοότητα, σήμερα τα ξημερώματα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Πρόκειται για τον Μωχάμαντ Αλασίμπι, 26χρονο φοιτητή, που σπούδαζε σε πανεπιστήμιο της ανατολικής Ευρώπης, ο οποίος ήρθε στο Ισραήλ για να επισκεφθεί τους γονείς του στην κωμόπολη Χούρα του Νοτίου Ισραήλ και χθες βράδυ είχε μεταβεί στην Ιερουσαλήμ για να συμμετάσχει στην προσευχή της δευτερης Παρασκευής του Ραμαζανίου στο Τέμενος Αλ-Άκσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία ο νεαρός Βεδουίνος προσήχθη για επιτόπια ανάκριση από δυο στρατιώτες και δυο γυναίκες συνοριοφύλακες στην περιοχή πλησίον της Πύλης του Δαυίδ, όπου, λίγες ώρες νωρίτερα, άλλος Παλαιστίνιος νεαρός είχε πυροβοληθεί θανάσιμα από στρατιωτικα πυρά επειδή είχε προσπαθήσει να αποσπάσει το όπλο ενός εκ των Ισραηλινών ένοπλων ενστόλων. Ο Αλασίμπι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής αστυνομίας, κατά την διάρκεια της ανάκρισης φέρεται να λογομάχησε με τους στρατιώτες, βρήκε την ευκαιρία να αποσπάσει το όπλο ενός από αυτούς και να πυροβολήσει εναντίον της ισραηλινής δύναμης δυο φορές. Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, οι Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν θανάσιμα τον νεαρό Βαδουίνο τελώντας σε κατάσταση άμυνας.

Αντιθέτως, οι γονείς του Αλασίμπι επικαλούνται μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που κατέθεσαν ότι ο γιος τους δεν προέβαλε καμία αντίσταση και ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες άρχισαν να λογομαχούν μαζί του και στη συνέχεια τον σκότωσαν απρόκλητα σε σημείο της περιοχής που δεν καλύπτεται από τις παρακείμενες κάμερες ασφαλείας. Ανταπαντώντας στους ισχυρισμούς της οικογένειας του 26χρονου Βεδουίνου, η ισραηλινη αστυνομία δημοσιοποίησε δυο βίντεο των καμερών ασφαλείας. Ωστόσο, τα μαγνητοσκοπημένα πλάνα δεν καθιστούν ευδιάκριτες τις ακριβείς συνθήκες του συμβάντος.

Οι στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα έχει αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητας του στρατού και της αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από κωμόπολη Χούρα στην δυτική έρημο Νέγκεβ στις νότιες περιοχές της χώρας.