Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ουκρανοί κύπρος

Συλλαλητήριο έξω από το Προεδρικό Μέγαρο με αίτημα την απονομή χάριτος στην Ουκρανή υπήκοο και μόνιμη κάτοικο Κύπρου, Ειρήνα Κρύβους, διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής η Κοινότητα Ουκρανο-κυπριακής Φιλίας.

Η Πρόεδρος της Κοινότητας, Τετιάνα Ιωάννου, είπε ότι μέσω της επιστολής που επέδωσε στην Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική, ζητείται η απονομή χάριτος στην Ειρήνα Κρύβους. «Δεν μπορεί μια γυναίκα για τόσο ασήμαντο πράγμα να κάτσει 6 μήνες στη φυλακή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να μελετήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την επιστολή και να απαντήσει την ερχόμενη εβδομάδα για το τι μπορεί να γίνει για το θέμα.

«Προσωπικά θα ήθελα να δω στα μάτια τον δικαστή … και να τον ρωτήσω για το 1974. Εάν τότε οι Τούρκοι σκότωναν την αδελφή του, εάν οι γείτονές του έβγαιναν στον δρόμο με τουρκικές σημαίες και χόρευαν, εάν η γυναίκα, το παιδί και η μητέρα του ήταν αιχμάλωτοι των Τούρκων, πώς θα αντιδρούσε; Θέλω να πάει στον καθρέφτη, να κοιτάξει τον εαυτό του και να σκεφτεί», είπε η κ. Ιωάννου.

Καταληκτικά, η κ. Ιωάννου σημείωσε ότι η αντιπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μελετήσει την επιστολή τη Δευτέρα και θα απαντήσει σύντομα.

Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρεται ότι η Ειρήνα Κρύβους, 55 ετών, η οποία διαμένει στην Κύπρο μόνιμα από το 2003 και έχει πολιτογραφηθεί ως Κύπρια πολίτης, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών στις 28 Μαρτίου 2023 για το αδίκημα της κοινής επίθεσης από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, αφού πρώτα αθωώθηκε από το δικαστήριο σε κατηγορίες με ρατσιστικό υπόβαθρο.

Ακόμη, σημειώνεται ότι το περιστατικό για το οποίο καταδικάστηκε σε 6 μήνες φυλάκισης «ήταν μεμονωμένο και οφειλόταν αποκλειστικά στην έντονη συναισθηματική φόρτιση της ένεκα του θανάτου του αδελφού της, μόλις 2 μήνες πριν, στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας».

Η Κοινότητα Ουκρανο-κυπριακής Φιλίας ζητά μέσω της επιστολής από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «να αναλογιστεί την ψυχική κατάσταση ενός ατόμου ευρισκόμενου σε περίοδο πένθους με τους λοιπούς συγγενείς του να είναι εγκλωβισμένοι στην εμπόλεμη Ουκρανία».

«Σε καμία περίπτωση δεν επικροτούμε τη βία ως μέσο λύσης προβλημάτων», τονίζει, προσθέτοντας ότι «τέτοιας φύσεως περιστατικά θα έπρεπε να λύνονται με τον διάλογο και τη συζήτηση».

«Η έγκριση του αιτήματός μας θεωρούμε ότι θα ήταν σύμφωνη προς τις αρχές της δικαιοσύνης, του ανθρωπισμού και της επιείκειας και δεν θα αντέβαινε προς τους σκοπούς του δημοσίου συμφέροντος και των σχετικών Νόμων», καταλήγει η επιστολή.