Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ελικόπτερα πυρόσβεσης

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος, μετά τις σοβαρές καταγγελίες που έγιναν χθες ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, αναφορικά με την ασφάλεια των πτητικών μέσων πυρόσβεσης που μισθώνει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για το αυξημένο κόστος της σύμβασης. Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 Μέρα Μεσημέρι ο Υπουργός, ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα προβεί σε ελέγχους σχετικά με την ασφάλεια των μέσων.

«Τα δύο ελικόπτερα δεν έχουν τεθεί ακόμη ενώπιον της Επιτροπής Παραλαβής η οποία εκ του νόμου και αρμοδίως θα προβεί στους σχετικούς ελέγχους όπως αυτοί καθορίζονται στη σύμβαση. Θα ληφθούν υπόψη οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή, έτσι ώστε αυτή η Επιτροπή να έχει τέτοιους εμπειρογνώμονες που να διασφαλίζουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα πτητικά μέσα θα μπορούν να πετάξουν με ασφάλεια» ανέφερε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενοφώντος, η Επιτροπή Παραλαβής θα διοριστεί περί τα τέλη Απριλίου, καθώς η αντιπυρική περίοδος αρχίζει την 1η Μαΐου και λήγει την 31η Οκτωβρίου. Με την Ελεγκτική Υπηρεσία να δίνει τα εύσημα στον Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση.
Απ’ την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης, χαιρέτισε την άμεση αντίδραση του Υπουργείου Γεωργίας, τονίζοντας ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη.

Σε ό,τι αφορά στο τριπλάσιο, από το εκτιμώμενο,  κόστος μίσθωσης ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης, το απέδωσε στο γεγονός ότι το τμήμα Δασών έθεσε  εξωπραγματικά χαμηλά την εκτιμώμενη δαπάνη, με αποτέλεσμα να αποτύχει ο Ανοικτός διαγωνισμός και να αναγκαστεί να προχωρήσει σε απευθείας  διαπραγμάτευση.