Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ν

Τον δρόμο για τις φυλακές πήραν μετά την απολογία τους σήμερα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων οι δυο συλληφθέντες ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία φέρεται να σχεδίαζε επίθεση σε εβραϊκό εστιατόριο στην Αθήνα.

Οι δυο κατηγορούμενοι, Πακιστανικής καταγωγής, ηλικίας 27 και 29 ετών, απολογήθηκαν για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αδίκημα που είναι σε βαθμό κακουργήματος.

Η εισαγγελία, πλέον, των κατηγοριών που έχει απαγγείλει στους δυο Πακιστανούς, έχει ασκήσει και ποινική δίωξη κατ' αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, οι δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι συνελήφθησαν ο ένας στη Ζάκυνθο και ο άλλος στην Σκάλα Λακωνίας, φέρονται να έπαιρναν εντολές για κάθε ενέργεια που έκαναν, από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι κατά τη σύλληψή τους, φαίνεται να παραδέχτηκαν πως μιλούσαν με τον 30χρονο «αρχηγό».

Ειδικά ο 27χρονος Χαϊντέρ φέρεται είπε πως ενώ αρχικά δέχτηκε να πάρει μέρος στη δολοφονική επίθεση στη συνέχεια άλλαξε γνώμη και έκανε πίσω, φοβούμενος μη συλληφθεί. Ωστόσο συνέχισε- όπως λέει- να συνομιλεί με τον «αρχηγό», επειδή αυτός τον εκβίαζε και επιπλέον φοβόταν πως θα έκανε κακό σε συγγενείς του, καθώς ήταν γνωστό ότι ήταν καταζητούμενος για ανθρωποκτονίες.

Από τις κωδικοποποιημές συνομιλίες όμως , που κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν οι αναλυτές της Εθνικης Υπηρεσίας Πληροφοριών προκύπτει πως οι δύο συλληφθέντες συνομιλούσαν με τον «αρχηγό» και τίποτα δεν έδειχνε ότι ο Χαϊντερ είχε ενδοιασμούς για να πάρει μέρος στη δολοφονική επίθεση.

Σε κάθε περίπτωση οι αστυνομικοί θεωρούν πως όλα τα παραπάνω είναι απλά δικαιολογίες και δεν έχουν υπόβαθρο αλήθειας.

Η επιχείρηση «Υάκινθος»

Από την επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Υάκινθος», οι αναλυτές έχουν καταφέρει να έχουν στη διάθεσή τους το μεγαλύτερο μέρος των συνομιλιών, μέσω των εφαρμογών που πραγματοποιούσαν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, και να ακτινογραφήσουν τα σχέδια τους. Το protothema.gr αποκαλύπτει συγκλονιστικές συνομιλίες του Πακιστανού αρχηγού που βρίσκεται στην Τεχεράνη με τον Χαϊντέρ, αρχηγό του πυρήνα της Αθήνας. Ο αρχηγός του δίνει σαφείς οδηγίες.

Πακιστανός Ιράν: 2-3 άτομα πηγαίνετε εκεί και βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία

Χαϊντέρ Ελλάδα: Εγώ θέλω να αξίζουν τουλάχιστον τα χρήματα και θέλω ή στο χώρο ή σε κεντρικό σημείο που να είναι τουλάχιστον 40 με 50 άτομα.

Πακιστανός Ιράν: Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουνε περιθώριο, το καταλαβαίνεις;

Χαϊντέρ Ελλάδα: Θα γίνει σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.

Πακιστανός Ιράν: Ότι πληγή και τραύμα θα υπάρχει να φαίνεται φανερά στο βίντεο.

Ίδιες πληροφορίες λένε, ότι ο Πακιστανός αρχηγός στην Τεχεράνη ζητά από τον ομοεθνή του στην Αθήνα να βρει όπλα. Ο Χαϊντέρ του λέει ότι στη Ζάκυνθο δεν μπορεί να βρει, όμως υπάρχει ένας σύνδεσμος σε άλλο νησί ο οποίος μπορεί να τον προμηθεύσει με τρία όπλα. Σε άλλες συνομιλίες ο αρχηγός ζητά από το Χαϊντέρ να κατοπτεύσει τους χώρους και τους στόχους και να του στείλει φωτογραφίες.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία έχει προκύψει ότι οι δύο συλληφθέντες ισλαμιστές Σιίτες που ζούσαν σε Σπάρτη και Ζάκυνθο είχαν πάρει εντολές από έναν 30χρονο Πακιστανό από την Τεχεράνη - αρχηγός του δικτύου - να επιτεθούν με όπλα και συγκεκριμένα την ώρα που στο εστιατόριο θα υπήρχαν περισσότερα από 50 άτομα. Μάλιστα για κάθε άτομο που θα «γάζωναν» - είτε νεκρό, είτε τραυματία - θα έπαιρναν 15.000 ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΥΠ εξετάζει σε ποιο βαθμό είχαν καταφέρει οι δυο τρομοκράτες να έρθουν σε επαφή με δίκτυα ποινικών από τον ελληνικό υπόκοσμο προκειμένου να παραλάβουν βαρύ οπλισμό.