Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λ

Μια σειρά από σκληρές ποινές για «αδικήματα» του ιδίου φύλου, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης για «επιδεινούμενη ομοφυλοφιλία», περιλαμβάνει η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε στην Ουγκάντα, προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας του 2023, το οποίο το κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα, ποινικοποιεί τις σεξουαλικές δραστηριότητες μεταξύ ομόφυλων συναινούντων ενηλίκων. Όποιο άτομο συλληφθεί να διαπράττει αυτό το «έγκλημα» μπορεί να αντιμετωπίσει έως και 10 χρόνια φυλακή. Ποινικοποιείται επίσης η «προώθηση» της ομοφυλοφιλίας, διάταξη που ενθαρρύνει την ομοφοβία.

Το κείμενο του νομοσχεδίου λέει ότι ο νόμος αποσκοπεί στην «προστασία της παραδοσιακής οικογένειας» όχι μόνο ποινικοποιώντας τα πράξεις ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου αλλά και «την προώθηση ή την αναγνώριση σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου».

Ιστορικό

Το νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας του 2023 δεν συνιστά την πρώτη φορά που το κοινοβούλιο της Ουγκάντας επιχειρεί να επαναποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία μετά την κατάργηση του νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας της Ουγκάντας το 2014, μιας διάταξης της αποικιοκρατικής εποχής από τον νόμο του Ποινικού Κώδικα του 1950.

Στις 3 Μαΐου 2021, το κοινοβούλιο ψήφισε το νομοσχέδιο για τα σεξουαλικά αδικήματα, το οποίο επιδίωκε να ποινικοποιήσει οποιαδήποτε «σεξουαλική πράξη μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου», καθώς και το πρωκτικό σεξ μεταξύ ατόμων οποιουδήποτε φύλου. Τον Αύγουστο του 2021, ο πρόεδρος Museveni απέρριψε τον νόμο, δηλώνοντας ότι πολλές διατάξεις του προτεινόμενου νόμου ήταν περιττές, καθώς προβλέπονταν ήδη σε υφιστάμενες νομοθεσίες, όπως ο νόμος περί ποινικού κώδικα.

Εάν εγκριθεί από τον πρόεδρο της Ουγκάντα, Yoweri Museveni, ο νόμος θα καθιστούσε επίσης καθήκον της οικογένειας και της κοινότητας ενός ομοφυλόφιλου ατόμου να αναφέρει στις αρχές άτομα που έχουν σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ στην Ουγκάντα, η οποία αγωνίστηκε για να ανατρέψει τον Νόμο κατά της Ομοφυλοφιλίας του 2014 που περιείχε ήδη δρακόντειες διατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της ισόβιας κάθειρξης για πράξεις του ιδίου φύλου. Μόλις πέντε μήνες αφότου ο Museveni συμφώνησε με τον νόμο του 2014, το συνταγματικό δικαστήριο της Ουγκάντα τον ανέτρεψε, όχι λόγω δημόσιας κατακραυγής, αλλά για διαδικαστικούς λόγους.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι η ψήφιση του νόμου άνοιξε τις πύλες για τη δίωξη των σεξουαλικών μειονοτήτων. Έχει περιγράψει τον νόμο ως μια «πιο κραυγαλέα εκδοχή» του νόμου του 2014 και εξέφρασε την ανησυχία ότι «ποινικοποιεί τους ανθρώπους απλώς και μόνο επειδή είναι αυτοί που είναι».

Η αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας

Απαντώντας στην είδηση ότι το Κοινοβούλιο της Ουγκάντας ψήφισε νόμο που ποινικοποιεί τη συναινετική σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ ενηλίκων του ίδιου φύλου, ο Tigere Chagutah, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική και Νότια Αφρική, δήλωσε:

«Ο πρόεδρος Yoweri Museveni πρέπει επειγόντως να ασκήσει βέτο σε αυτή την τρομακτική νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε μετά από εσπευσμένη ψηφοφορία το βράδυ της Τρίτης. Ο νόμος, που ονομάστηκε «νομοσχέδιο κατά της ομοφυλοφιλίας 2023», ισοδυναμεί με σοβαρή επίθεση κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και περιφρονεί το σύνταγμα της Ουγκάντας. «Αυτός ο διφορούμενος, ασαφώς διατυπωμένος νόμος ποινικοποιεί ακόμη και άτομα που «προωθούν» την ομοφυλοφιλία ή «επιχειρούν να διαπράξουν το αδίκημα της ομοφυλοφιλίας»». Στην πραγματικότητα, αυτή η βαθιά κατασταλτική νομοθεσία θα θεσμοθετήσει τις διακρίσεις, το μίσος και την προκατάληψη κατά των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θεωρούνται ότι είναι ΛΟΑΤΚΙ και θα εμποδίσει το νόμιμο έργο της κοινωνίας των πολιτών, των επαγγελματιών της δημόσιας υγείας και των ηγετών της κοινότητας. «Αντί να ποινικοποιεί τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, η Ουγκάντα θα πρέπει να τα προστατεύσει θεσπίζοντας νόμους και πολιτικές που ευθυγραμμίζονται με τις αρχές της ισότητας και της μη διάκρισης οι οποίες κατοχυρώνονται όχι μόνο στο Σύνταγμα της Ουγκάντας αλλά και στον Αφρικανικό Χάρτη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και των Λαών.

Πηγή: in.gr