Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Υγειονομικοί που είναι πρόσφυγες και απασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας στους θαλάμους του κορωνοϊού και πληρώθηκαν υπερωριακά, απορρίπτονται για στεγαστική βοήθεια από την Υπηρεσία Μέριμνας, καθώς παρουσιάζουν αυξημένα εισοδήματα και ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Το θέμα έφερε ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών στη Βουλή ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης, ενώ το ζήτημα επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής, ο κ. Σενέκης ανέφερε ότι «αναδείξαμε ένα μείζον θέμα που δημιουργήθηκε με υγειονομικούς, οι οποίοι κλήθηκαν να υπηρετήσουν σε θαλάμους Covid κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας».

«Οι υγειονομικοί αυτοί υπηρέτησαν με αυταπάρνηση σε εξαντλητικά ωράρια και το ευχαριστώ της πολιτείας είναι όσοι αιτήθηκαν στεγαστική βοήθεια στο πλαίσιο της προσφυγικής βοήθειας να απορριφθούν γιατί η υπερωριακή απασχόλησή τους ανέβασε τα εισοδήματά τους οριακά πάνω από τα καθορισμένα όρια», πρόσθεσε.

Ο κ. Σενέκης κάλεσε το Υπουργείο Εσωτερικών να επιδείξει την «απαραίτητη ευαισθησία και να αντιμετωπίσει τους συγκεκριμένους υγειονομικούς εντός των ιδιαζουσών συνθηκών που κλήθηκαν να υπηρετήσουν το κράτος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι θα εξεταστούν οι περιπτώσεις και όποιος αποδειχτεί ότι δούλεψε υπερωριακά μέσα στον κορωνοϊό το 2020-2021, λόγω αυξημένης ανάγκης υγειονομικών υπηρεσιών κατά παρέκκλιση θα εγκριθεί. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αν παρατηρηθούν αυξημένα εισοδήματα από υπερωρίες και το 2019 και το 2022 τότε δεν θα εμπίπτουν.

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Μέριμνας Αποκαταστάσεως Εκτοπισθέντων, Μαρία Αδαμίδου, είπε ότι στις περιπτώσεις που υπάρχουν υπερωρίες λόγω κορωνοϊού συστήνεται κατ’ εξαίρεση έγκριση από τον Υπουργό. Ωστόσο, σε περίπτωση που υπήρχαν επαναλαμβανόμενες υπερωρίες και τα προηγούμενα και τα επόμενα χρόνια, τότε δεν λαμβάνονται υπόψη προς εξαίρεση.

Το θέμα θα εγγράψει ως αυτεπάγγελτο για να συζητηθεί περαιτέρω ο κ. Σενέκης.