Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργειο υγειας

Έξι περιστατικά ενδημικού τύφου καταγράφηκαν στην Κύπρο το τελευταίο εξάμηνο.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων πέντε περιστατικά καταγράφηκαν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του 2022 ενώ το έκτο και πιο πρόσφατο καταγράφηκε τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Υπουργείο Υγείας να εμφανίζεται καθησυχαστικό διαβεβαιώνοντας ότι ο τύφος είναι πλήρως ιάσιμος και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά τα οποία είναι διαθέσιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Κάποια περιστατικά νοσηλεύτηκαν αλλά θεωρούμε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφεται είναι περιορισμένος και το πιο σημαντικό είναι ότι από το 2011 που ξεκίνησε να καταγράφονται τα περιστατικά δεν έχει σημειωθεί οποιοσδήποτε θάνατος και αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ένα λοιμώδες νόσημα το οποίο είναι πλήρως ιάσιμος», επισήμανε ο Λειτουργός Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Κωνσταντίνου. 

Ο ενδημικός τύφος μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος ή μολυσμένων υγρών ενώ δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο μέτρα ατομικής προστασίας, όπως είναι η καλή υγιεινή των χεριών, η τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής, η ασφάλεια των τροφίμων, καλό πλύσιμο και ψήσιμο πριν την κατανάλωσή τους», σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου. 

Τα συμπτώματα του τύφου διαφέρουν ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα και τον ασθενή, ενώ εκδηλώνονται τυπικά μέσα σε 1-2 εβδομάδες από την μόλυνση.