Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φσ

Να μην εγκαταλείψουμε ποτέ τον αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής και την ενότητα της Κύπρου, ανέφερε απόψε, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου. Είπε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες με αξιοποίηση όλων των πολιτικών και διπλωματικών μέσων σε επίπεδο ΕΕ και Ηνωμένων Εθνών, αλλά και ενεργοποίηση του διεθνή παράγοντα.

Σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση για τον εορτασμό των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, που πραγματοποιήθηκε απόψε από τα εθνικόφρονα σωματεία «Διγενής Βορόκληνης», η κα. Δημητρίου είπε πως «μετά από τέσσερις ολόκληρους αιώνες σκλαβιάς, συνεπαρμένοι από τις ιδέες της ελευθερίας και της εθνικής αυτοδιάθεσης, που εμφύσησε σε όλη την Ευρώπη ο Διαφωτισμός, μια χούφτα "ραγιάδες" όπως τους αποκαλούσαν ξεσηκώνονται για να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό».

Πρόσθεσε ότι «το 1821 υπήρξε ορόσημο και για την τουρκοκρατούμενη πατρίδα μας. Ο αγώνας για την ελληνική ανεξαρτησία δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε αμέτοχο τον λαό μας και εκατοντάδες Κύπριοι μετέβησαν στα πεδία των μαχών. Βαρύς ήταν ο φόρος αίματος που έδωσε η Κύπρος, με σφαγές και εκτελέσεις, λεηλασίες, σφετερισμό περιουσιών και μαζικούς εξισλαμισμούς».

Τραγική αλλά ύψιστη στιγμή στην ιστορία του νησιού μας, είπε «ο απαγχονισμός του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, η καρατόμηση τριών Μητροπολιτών και η σφαγή δεκάδων κληρικών και προκρίτων την 9η Ιουλίου. Ηταν μια πράξη οθωμανικής βαρβαρότητας που συγκλόνισε την Ευρώπη και αποτυπώθηκε στη συλλογική ιστορική μνήμη των Κυπρίων, αποτελώντας ορόσημο για αφύπνιση».

Η Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα ότι «η σπίθα του 1821 παρέμενε άσβεστη στη μνήμη των Ελλήνων της Κύπρου, μέχρι που ήρθε η έκρηξη και το 1955 οι Έλληνες Κύπριοι αποφάσισαν να "γυρίσουν τον ήλιο". Εκριναν ότι ήρθε η στιγμή να πάρουν την τύχη του τόπου τους στα χέρια τους, ύψωσαν υπερήφανα τη σημαία του αγώνα κι όρθωσαν αγέρωχο το ανάστημα απέναντι σε μια αποικιοκρατική δύναμη που δεν κατανοούσε, δεν αναγνώριζε και δε σεβόταν τη λαχτάρα των λαών για λευτεριά και αυτοδιάθεση».

Το χρέος μας είπε η Πρόεδρος της Βουλής «είναι βαρύ κι ακόμη βαρύτερη η ευθύνη όλων μας να σταθούμε αντάξιοι του ήθους και της θυσίας τους. Το έπος του αγώνα της ΕΟΚΑ, το έπος του 21, το σθένος ενός ολόκληρου λαού, το αίμα των μαρτύρων δεν αναλώνονται εύκολα σε ζωές βολεμένων αλυσοδέσμιων ή στις συμβιβαστικές οριοθετήσεις μισής πατρίδας».

Απέναντι στις ωμές απειλές και τις νεο-οθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας, συνέχισε, «απέναντι στις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκοκυπριακής ηγεσίας για λύση δύο κρατών, απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας, οι ήρωες μας χαράζουν για μας τον δρόμο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, μας οδηγούν και μας εμπνέουν να οικοδομήσουμε ένα νέο όραμα για την πατρίδα μας».

Θα πρέπει να συνεχίσουμε, σημείωσε «ακούραστα και εντατικά τις προσπάθειες, αξιοποιώντας όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Εθνών. Να ενεργοποιήσουμε τον διεθνή παράγοντα αναδεικνύοντας συνεχώς το κυπριακό πρόβλημα με στόχο την αναχαίτηση των μεθοδεύσεων της Άγκυρας για εκτροπή από τη συμφωνημένη βάση λύσης».

Να μην εγκαταλείψουμε, ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής «ποτέ τον αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα της Κύπρου μας, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του λαού μας».