Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Με την άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο εξωκλήσι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Νικολάου, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Νάπας στην Αγία Νάπα, ο Μάρκος Θωμά, μέγας κτήτορας, η Παναγιώτη Κονατζιή Αρχιτέκτονας, ο Αντώνης Κονατζιής Πολιτικός Μηχανικός και ο Αναστάσιος Κουμή Ηλεκτρολόγος Μηχανικών υπέγραψαν 56 αντίγραφα της κτητορικής πράξης, η οποία και σφραγίστηκε.

Στη συνέχεια εψάλη ακολουθία, με το τέλος της οποίας η κτητορική πράξη, όλες τις εφημερίδες της ημέρας, τα αρχιτεκτονικά σχέδια και όλα τα νομίσματα της εποχής τοποθετήθηκαν σε μεγάλη γυάλινη μπουκάλα.

Η μπουκάλα μαζί με ένα σταυρό και αναμμένο καντήλι, τοποθετήθηκαν σε λάκκο που έκλεισε με πλάκα, αφού πρώτα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο Μητροπολίτης Βασίλειος και οι κτήτορες τοποθέτησαν τσιμέντο. Πάνω στην πλάκα θα ανεγερθεί η Αγία Τράπεζα.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος ανέφερε πως «σε αρχαίες εκκλησίες που έχουν ερειπωθεί, όταν γίνονται ανασκαφές εντοπίζεται ο σταυρός πάνω στον οποίο θεμελιώθηκε μια εκκλησία. Οι ευχές που διαβάζουμε είναι ούτως ώστε η εκκλησία μέσα στους αιώνες να αποτελεί τον τόπο στον οποίο προσφεύγουν οι πιστοί για να αναπέμψουν τις προσευχές τους ή να τελείται η Θεία Λειτουργία που συγκεντρώνει την Χριστιανική κοινότητα».

Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε «αυτή η εκκλησία να αποβεί κέντρο προσευχής και περισυλλογής των πιστών όχι μόνο της Αγίας Νάπας αλλά όλων εκείνων που επισκέπτονται το χώρο για διακοπές ή για άλλους λόγους».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέττου ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «τα καλύτερα στο δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει, σε αυτές τις πολύ δύσκολες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ειδικά στις συνθήκες και στα άλλα συμφέροντα που αλλάζουν άρδην το παγκόσμιο». «Η Αγία Νάπα θα βρίσκεται δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τον διαβεβαίωσε.

Ο κ. Ζαννέττου εξέφρασε επίσης ευχαριστίες «στον Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειο, στους ιερείς και σε όλους όσοι με διάφορους τρόπους συνέβαλαν στην ανέγερση του εξωκλησιού. Η εκκλησία είναι επί καθημερινής βάσης δίπλα στον κόσμο για να καθοδηγεί το λαό» είπε.

Στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο Δήμαρχος Σωτήρας, οι πρώην Υπουργοί Υγείας και Μεταφορών, οι Πρόεδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων Αχνας, Αυγόρου, Λιοπετρίου και Βρυσούλλων, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου, ιερείς της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς.
 

1
1