Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Βουλευτές ζήτησαν από τους αρμόδιους φορείς να δημιουργήσουν δύο ειδικά σχέδια για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, εξοικονόμηση ενέργειας και επιδότηση ηλεκτροκίνησης για πρόσφυγες και για πολύτεκνες οικογένειες.

Κοινή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας και Προσφύγων συζήτησε την Τρίτη το θέμα στην παρουσία και λειτουργών των αρμοδίων υπηρεσιών και συμφωνήθηκε όπως οι αρμόδιοι φορείς επανέλθουν μετά το Πάσχα με προτάσεις.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι όσον αφορά τους πρόσφυγες είναι αναγκαιότητα να ετοιμαστεί ένα σχέδιο που θα αμβλύνει το κόστος που πληρώνει ο πρόσφυγας στο πλαίσιο της διαχείρισης της ενεργειακής φτώχιας.

Πρόσθεσε ότι εξίσου σημαντική είναι η ανάγκη δημιουργίας ειδικού σχεδίου για τις πολύτεκνες οικογένειες για ΑΠΕ, εξοικονόμηση ενέργειας και ηλεκτροκίνηση. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται αυτές οι κατηγορίες να αντιμετωπιστούν ως ξεχωριστές κατηγορίες και θα πρέπει να μελετηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η αγορά για μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Είπε επίσης ότι το θέμα θα μελετηθεί μετά το Πάσχα σε ειδική συνεδρία στην παρουσία των πολιτικών προϊσταμένων των αρμοδίων Υπουργείων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι η Επιτροπή άνοιξε τη συζήτηση για να δουν αν μπορεί να προχωρήσει η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε προσφυγικούς συνοικισμούς ή η επιδότηση σε πολύτεκνες οικογένειες. Πρόσθεσε ότι ζήτησαν το συντομότερο να έρθουν με προτάσεις τα αρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Εσωτερικών. Είπε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ ανέφερε ότι το Υπουργείο θα πρέπει να μελετήσει σχέδια και για τρίτεκνες οικογένειες και για μονογονιούς.

Παράλληλα σημείωσε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να φτιαχτούν τα κτήρια στους συνοικισμούς για να μην πέσουν πάνω στους ανθρώπους και μετά να δουν αν θα μπουν φωτοβολταϊκά. Είπε επίσης ότι η Βουλή περιμένει εδώ και επτά χρόνια να αρθεί η αδικία για ένταξη στην ειδική διατίμηση 08 της ΑΗΚ αιμοκαθαρόμενων ασθενών και ασθενών με κατά πλάκα σκλήρυνση που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον Παγκύπριο Σύνδεσμο

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι το κράτος θα πρέπει σταδιακά να εξεύρει τους τρόπους για να αναχαιτιστεί η ενεργειακή φτώχια των πολιτών και οι αυξήσεις στα προϊόντα από την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Ζήτησε να υπάρξει αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας προς όφελος των νοικοκυριών.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Ενέργειας με εισηγήσεις για το πώς μπορούν να βοηθηθούν οι πρόσφυγες και οι πολύτεκνοι. Ανέφερε ότι η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολύ κοστοβόρα και ανέφικτη και πρότεινε τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου σε κρατική γη με κρατική ή ιδιωτική πρωτοβουλία για ηλεκτροδότηση των προσφυγικών συνοικισμών.