Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πούτιν Λουκασένκο

Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει τα σχέδιά της Ρωσίας που προβλέπουν την ανάπτυξη «τακτικών» πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, παρά τις πολυάριθμες επικρίσεις των δυτικών χωρών.

«Εννοείται πως μια τέτοια αντίδραση δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο στα σχέδια της Ρωσίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Γιούρι Πεσκόφ.

Κίεβο: Η Ρωσία κρατά «πυρηνικό όμηρο» τη Λευκορωσία

Το Σάββατο, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώσει πως έχει τη συμφωνία του Μινσκ για να αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, μια χώρα που βρίσκεται στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από το 1994 κυβερνάται από τον Αλεξάντρ Λουκασένκο, το στενότερο σύμμαχό του.

Σύμφωνα με το ρώσο πρόεδρο, οι προετοιμασίες γι’ αυτή την ανάπτυξη πρόκειται να αρχίσουν από τον ερχόμενο μήνα.

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε τη στάση της Ρωσίας «επικίνδυνη και ανεύθυνη», ενώ η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρία» που ασκεί η Ρωσία.

Πώς συνδέεται με την Βρετανία και την Ουκρανία

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αυστηρές επικρίσεις από την πλευρά των Δυτικών, με το ΝΑΤΟ να καταγγέλλει μια «επικίνδυνη και ανεύθυνη ρητορική» της Ρωσίας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση απείλησε το Μινσκ με νέες κυρώσεις, αν πραγματοποιηθεί αυτή η ανάπτυξη.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, ζήτησε χθες, Κυριακή, την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αντιμετωπίσει αυτό που χαρακτηρίζει «πυρηνικό εκβιασμό» εκ μέρους της Ρωσίας.

Μολονότι η Λευκορωσία δεν συμμετέχει άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η Μόσχα χρησιμοποίησε πέρυσι το έδαφός της για να διεξαγάγει την επίθεσή της εναντίον του Κιέβου.

Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει επανειλημμένα ελάχιστα συγκαλυμμένες απειλές να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, σε περίπτωση σημαντικής κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αιτιολόγησε το Σάββατο την απόφασή του επικαλούμενος τη βούληση του Ηνωμένου Βασιλείου να στείλει στην Ουκρανία πυρομαχικά με εξασθενημένο ουράνιο, όπως ανέφερε πρόσφατα ένας βρετανός αξιωματούχος.

Πηγή: In.gr