Τηλεόραση Ραδιόφωνο
φ

Ξεκινά και πάλι τις προκλήσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή την φορά μίλησε για την Αγία Σοφία και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του έλυσε τα δεσμά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και επισήμανε ότι το ιστορικό μνημείο της Ορθοδοξίας και της ανθρωπότητας είναι «κληρονομιά από την άλωση» της Κωνσταντινούπολης.

Η πρόκληση για την Αγία Σοφία ήρθε δυο μόλις μέρες μετά την επιστολή που είχε στείλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη με ευχές για την 25η Μαρτίου και εν μέσω μιας περιόδου που οι σχέσεις της Τουρκίας με την χώρα μας έδειχναν να έχουν εξομαλυνθεί.

«Εμείς βάλαμε την υπογραφή για να ανοίξει την Αγία Σοφία ως τζαμί»

Όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και είπε ότι η κίνηση αυτή έδειξε στον κόσμο την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της χώρας του.

«Εμείς βάλαμε την υπογραφή για να ανοίξει την Αγία Σοφία ως τζαμί. Μετά από 86 χρόνια νοσταλγίας, επέστρεψε στην πραγματική της εικόνα και πάντα σύμφωνα με την διαθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή. Αυτό το βλέπω πως μια ενέργεια που έσπασε τα δεσμά που είχε ο λαός μας και τα έκανε κομμάτια», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Και συμπλήρωσε: «Η Αγία Σοφία είναι κληρονομιά της Άλωσης. Αυτήν την επαναφέραμε με τις προσευχές του Μωάμεθ και τους ήχους των ιμάμηδων. Με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία σε παγκόσμιο επίπεδο επικύρωσε την οικονομική και πολιτική της ανεξαρτησία. Δοξάζω τον Θεό που μας αξίωσε να ανοίξουμε και πάλι την Αγιά Σοφιά σαν ένα ιερό βιβλίο».

Πηγή: in.gr