Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άννα Κουκκίδη Προκοπίου Στέλιος Παπαθεοδώρου.

Έντονος ο προβληματισμός στο Προεδρικό μετά τα έκτροπα που έλαβαν χώρα χθες (26/03) στο στάδιο «Ελευθερία», με τα νέα φαινόμενα χουλιγκανισμού να φέρνουν εξελίξεις. Για την υπόθεση έχουν προκύψει μέχρι στιγμής δυο συλλήψεις, εκ των οποίων η μια αφορά τα επεισόδια και η άλλη ναρκωτικά. Ενώ τρεις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας. Αστυνομικός που επέβαινε σε λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς του Απόλλωνα, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 κατά την διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η Υπουργός ήταν ιδιαίτερα έντονη στην αρχική της τοποθέτηση ενώπιον του Αρχηγού Αστυνομίας, τόσο για τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αλλά και για τα έκτροπα στην ολότητα τους.

Στα χέρια ΠτΔ η έκθεση για τα επεισόδια

Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν τιμούν κανένα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας τα χθεσινά επεισόδια μετά από αθλητική διοργάνωση.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να αναφερθεί στα σοβαρά επεισόδια που έγιναν χθες και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετική έκθεση της αρμόδιας Υπουργού βρίσκεται ενώπιον του, είπε ότι «είναι απαράδεκτα τα επεισόδια, απαράδεκτα όλα αυτά που είδαμε χθες, δεν τιμούν κανένα και ειδικά όσους θέλουν να τιμούν τον αθλητισμό.


Έχω δει την έκθεση και της Υπουργού και του Αρχηγού της Αστυνομίας και ζήτησα το θέμα να εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη του μεθαυριανού Υπουργικού Συμβουλίου και να αναμένετε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν τιμούν κανένα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά».

Ερωτηθείς αν οι πολίτες θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη να μεταβούν  σε γήπεδο με τα παιδιά τους, ο Πρόεδρος είπε «με απόλυτη ειλικρίνεια, όχι. Δεν πρόκειται να ωραιοποιήσω μια κατάσταση με όλα αυτά που είδαμε χθες. Την ίδια στιγμή δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται από κάποιους είτε Σωματεία είτε αθλητικές οργανώσεις να μην έχουμε τέτοιους φαινόμενα. Αλλά από τη στιγμή που υπάρχει έστω και ένα τέτοιου είδους φαινόμενο, η απάντηση στο ερώτημα σας είναι όχι. Για αυτό, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, έχω ζητήσει να εγγραφεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και μεθαύριο θα ανακοινώσουμε συγκεκριμένες αποφάσεις αντιμετώπισης τέτοιους είδους φαινομένων που δεν πρέπει να δούμε ξανά».

Πρόσθεσε ότι «ήδη έχω ενώπιον μου, πέραν των εκθέσεων, εισηγήσεις που θα μελετήσω απόψε».


Ερωτηθείς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «ό,τι χρειάζεται να γίνει να είστε σίγουροι ότι θα γίνει».

Οι δηλώσεις του Προέδρου για τα επεισόδια:

 

Η άφιξη του Αρχηγού στο Υπουργείο Δικαιοσύνης

 

Αποφάσεις εντός της ημέρας

Ξεκάθαρο μήνυμα μηδενικής ανοχής έστειλε από το «Μέρα Μεσημέρι» ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, δηλώνοντας ότι το ζήτημα δεν θα εξαντληθεί στην σημερινή σύσκεψη, αλλά θα υπάρξει και συνέχεια. «Δεν τελειώνει στην σύσκεψη, ο Πρόεδρος έχει την βούληση, έχει μεταφέρει την αποφασιστικότητα του να τελειώνει αυτό το ζήτημα».

Ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει την έκθεση γεγονότων, και ακολούθως θα έχει επικοινωνία με την Υπουργό Δικαιοσύνης για να συζητηθούν προτάσεις για μια σειρά ενεργειών ως προς αντιμετώπιση του μεγάλου ζητήματος της βίας στα γήπεδα.

Ενέργειες που σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη θα είναι κάποιες άμεσες και κάποιες μεσοπρόθεσμες. Ενω δεν αποκλείεται κάποια μέτρα να ληφθούν ακόμη και εντός της ημέρας.

Η θέση της Λευκωσίας

Όπως δήλωσε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, ήδη ετοιμάζεται έκθεση γεγονότων για να ενημερωθεί, τόσο η Υπουργός, όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα και νέα σύσκεψη, στην οποία θα παραστούν και άλλοι φορείς.

Ενδεικτικές και οι πρωινές αναφορές του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος είπε πως στόχος της σύσκεψης είναι να καταρτιστεί ένα πλάνο δράσης. Πρέπει, πρόσθεσε, να γίνει και στον τόπο μας ο διαχωρισμός του φιλάθλου από τον χούλιγκαν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και των σωματείων και των οργανωμένων φιλάθλων, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να κινδυνεύει ο οποιοσδήποτε συμπολίτης μας που θέλει να παρακολουθήσει έναν αγώνα. Σημειώνοντας πως όταν ολοκληρωθεί η σύσκεψη θα ληφθούν αποφάσεις.

Για την υπόθεση έχουν προκύψει μέχρι στιγμής δυο συλλήψεις, εκ των οποίων η μια αφορά τα επεισόδια και η άλλη ναρκωτικά.  Ενώ και ένας αστυνομικός που επέβαινε σε λεωφορείο που μετέφερε οπαδούς του Απόλλωνα, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Σημειώνεται ότι τρεις αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας.

Ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι ο στόχος της σύσκεψης είναι να καταρτιστεί ένα πλάνο δράσης. Πρέπει, πρόσθεσε, να γίνει και στον τόπο μας ο διαχωρισμός του φιλάθλου από τον χούλιγκαν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία και των σωματείων και των οργανωμένων φιλάθλων, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να κινδυνεύει ο οποιοσδήποτε συμπολίτης μας που θέλει να παρακολουθήσει έναν αγώνα. Σημειώνοντας πως όταν ολοκληρωθεί η σύσκεψη θα ληφθούν αποφάσεις.