Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πυρηνικα ρωσια
Πηγή φωτογραφίας: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

H ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία  θα σήμαινε «ανεύθυνη κλιμάκωση και απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τονίζει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Συμπληρώνει ότι «η Λευκορωσία μπορεί ακόμα να το σταματήσει, είναι επιλογή της. Η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει με περαιτέρω κυρώσεις», πρόσθεσε.

Στο Κίεβο, το Yπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου».

«Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν», προσθέτει.

Καταδικάζει η Γερμανία

Η Γερμανία καταδίκασε την Κυριακή την απόφαση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, ενώ το ΝΑΤΟ επέκρινε τη Ρωσία για  «επικίνδυνη και ανεύθυνη» ρητορική της για τα πυρηνικά, μια ημέρα αφότου ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα τοποθετήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.

«Το ΝΑΤΟ είναι σε εγρήγορση και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει καμία αλλαγή στην πυρηνική στάση της Ρωσίας που θα μας οδηγούσε να προσαρμόσουμε τη δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Σημείωσε ότι η αναφορά της Ρωσίας στην ανταλλαγή πυρηνικών του ΝΑΤΟ «είναι εντελώς παραπλανητική».

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών δεσμεύσεών τους. Η Ρωσία παραβιάζει συνεχώς τις δεσμεύσεις της για τον έλεγχο των όπλων», είπε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότ, πρόσφατα ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων New START.

Αξιωματούχος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ανακοίνωση της Μόσχας, ήταν «μια ακόμη απόπειρα πυρηνικού εκφοβισμού από τη Ρωσία».

«Η σύγκριση που έκανε ο Πρόεδρος Πούτιν με την ανταλλαγή πυρηνικών μέσα στο ΝΑΤΟ είναι παραπλανητική και δεν δικαιολογεί το βήμα που ανακοίνωσε η Ρωσία», είπε η πηγή.

Η Λευκορωσία θα «αντέβαινε» επίσης στις δικές της διεθνείς διακηρύξεις ότι είναι ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα, ανέφερε.

Ο Ρώσος Πρόεδρος δικαιολόγησε την κίνηση το Σάββατο, λέγοντας: «Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Έχουν τοποθετήσει εδώ και καιρό τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους», είπε ο Πούτιν σε