Τηλεόραση Ραδιόφωνο
παρέλαση 25ης Μαρτίου

Σύσσωμος ο Κυπριακός Ελληνισμός τίμησε την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.Αποκορύφωμα των πανηγυρικών εορτασμών, ήταν η παρέλαση μπροστά από το οίκημα της πρεσβείας της Ελλάδας, στη λεωφόρο Βύρωνος στη Λευκωσία.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε για πρώτη φορά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πλαισιωμένος από την πρώτη κυρία, τον Πρέσβη της Ελλάδος Ιωάννη Παπαμελετίου, την Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε «Το μήνυμα που εγώ κρατώ ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, είναι ότι μετά από 300 χρόνια σκλαβιάς, οι Έλληνες δεν συμβιβάστηκαν με την Οθωμανική κατοχή, και αυτό το μήνυμα είναι που θέλω να στείλω, ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, δεν συμβιβαζόμαστε με τη διχοτόμηση.»

Την παρέλαση άνοιξε άγημα με Εύζωνες της ΕΛΔΥΚ ενώ ρίγη συγκίνησης σκόρπισαν και οι βετεράνοι πολεμιστές.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου ανέφερε «Είναι πολύ σημαντικό τις δύσκολες συγκυρίες που διάγουμε να κρατήσουμε άσβεστη την αισιοδοξία και την ελπίδα, τις αρχές και αξίες μας, μέσα από τις πιο ένδοξες και φωτεινές σελίδες της ιστορίας μας.»

Υπό τους ήχους της φιλαρμονικής της Εθνικής Φρουράς αρχικά και ακολούθως της Αστυνομίας, παρέλασαν στη συνέχεια με υψηλό το φρόνημα μαθητές και φοιτητές από τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, πανεπιστήμια και κολέγια της Κύπρου.

Για την 25η Μαρτίου μίλησε και η Αθηνά Μιχαηλίδου αναφέροντας «Επιτρέψετε μου να συγχαρώ όλους και όλες, φοιτητές φοιτήτριες, μαθητές μαθήτριες αλλά και τους εκπαιδευτικούς τους για το αποτέλεσμα που έχουμε δει. Εύχομαι τα μηνύματα της 25ης Μαρτίου να αποτελούν ένα φωτεινό παράδειγμα για τους νέους μας.»

Ενώ ξεχώρισε και φέτος η ομάδα μαθητών και μαθητριών οι οποίοι κρατούσαν πλακάτ με τα ονόματα των κατεχόμενων σχολείων της Κύπρου.

Το πιο ζεστό χειροκρότημα απέσπασε μαθήτρια η οποία παρέλασε σε τροχοκάθισμα.

Ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε και το εγγονάκι του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού το οποίο ήταν ντυμένο τσολιάς και ανέμιζε υπερήφανα την ελληνική σημαία.

Στην παρέλαση μετείχαν επίσης τα μέλη του Σώματος Κυπρίων Οδηγών,τα μέλη του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, σωματεία και άλλα οργανωμένα σύνολα, με σημαίες, λάβαρα και παραδοσιακές στολές.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε «Οφείλουμε να διδαχθούμε από εκείνους που μας έδειξαν ότι υπάρχει η επιλογή της υπεράσπισης του δικαίου και της εθνικής αξιοπρέπειας.»

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης είπε «Σε μια περίοδος που η Κύπρος μας δίδει τη δική της μάχη για τη δική μας ελευθερία, είναι πολύ σημαντικό να διαβάζουμε την ιστορία σωστά και να παίρνουμε τα σωστά διδάγματα.»

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος των οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπου επισήμανε «Έχουμε και εμείς μια απειλή για πάρα πολλά χρόνια και γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε όλοι ενωμένοι ασχέτως των μικροδιαφορών που έχουμε.» 

Η Μαρία Βασιλειάδου ανέφερε «Όσο η Τουρκία απειλεί τον ελληνισμό εμείς θα κρατούμε ψηλά το λάβαρο του αγώνα.» και ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη  είπε «Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα.»

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα αυξημένα ήταν και τα μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν από την Αστυνομία, με πάνοπλους αστυνομικούς του ειδικού αντιτρομοκρατικού ουλαμού να παρακολουθούν και να ελέγχουν τα πάντα από ταράτσες και βεράντες παρακείμενων κτιρίων.

 

Η παρέλαση στη Λεμεσό

 

Η παρέλαση στην Πάφο