Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξγφ

Με οδηγό την 25η Μαρτίου, ορθώνουμε το ανάστημά μας και περήφανοι ως Έλληνες αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της ιδιαίτερης πατρίδας μας και την αναγέννηση του όπου γης Ελληνισμού, αναφέρει η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, στο μήνυμα της για την επέτειο της ελληνικής επανάστασης του 1821, το οποίο ανέγνωσε κατά τους εορτασμούς του Λανιτείου Λυκείου, στη Λεμεσό.

Στην παρουσία του Έλληνα Πρέσβη, Ιωάννη Παπαμελετίου, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι τιμούμε και φέτος με αισθήματα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, υπενθυμίζοντας ότι στη μεγάλη αυτή εξέγερση των Ελλήνων παρούσα ήταν και η Κύπρος.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως η  εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου, συνιστά σήμερα, για ολόκληρο τον Ελληνισμό, υπόμνηση του χρέους, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι η λαμπρή αυτή επέτειος για τον Ελληνισμό της Κύπρου, ο οποίος βαρύνεται ακόμα με την πληγή της κατοχής, μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

«Οπλισμένοι με το δίκαιο του αγώνα μας και με σεβασμό στις εθνικές μας καταβολές, αντιστεκόμαστε στην αδιαλλαξία, την προκλητικότητα και τα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας. Με οδηγό την 25η Μαρτίου, ορθώνουμε το ανάστημά μας και περήφανοι ως Έλληνες αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση της ιδιαίτερης πατρίδας μας και την αναγέννηση του όπου γης Ελληνισμού», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του, ο Έλληνα Πρέσβης ανέφερε ότι αύριο «γιορτάζουμε τον ψυχικό ξεσηκωμό ενός έθνους που ύστερα από αιώνες υποταγής εκδήλωσε έμπρακτα την ισχυρή βούληση του για ελευθερία και αξιοπρέπεια» και πως «μαζί με όλους τους ήρωες του 1821 τιμούμε αύριο με ιδιαίτερη ευλάβεια και τη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, του Ιωάννη Καρατζά , των εκτελεσθέντων προκρίτων και των Κυπρίων αγωνιστών που κατέβαλαν το δικό τους φόρο αίματος στην επανάσταση».

Υπογραμμίζοντας πως «στους ήρωες του 1821 οφείλουμε το ελληνικό κράτος, ένα κράτος που πέτυχε στους δυο αιώνες της ανεξαρτησίας ένα αξιόλογο επίπεδο ευημερίας και ανάπτυξης», ο κ.Παπαμελετίου υπέδειξε ότι «σήμερα, Ελλάδα και Κύπρος, δυο κράτη μέλη της ΕΕ, που μετέχουν στο ίδιο έθνος, συνεργάζονται αδελφικά για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και για τον τερματισμό της κατοχής στην Κύπρο και για την επανένωση της σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από τα Η.Ε.».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Υπουργός Παιδείας και ο Έλληνας Πρέσβης συνεχάρησαν την μαθήτρια του Λανιτείου Λυκείου, Δέσποινα Κουλουμή  για το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό μαθητικού δοκιμίου της Ελληνικής Πρεσβείας, με τον κ. Παπαμελετίου να σημειώνει ότι η επίσημη βράβευση θα πραγματοποιηθεί σε τρεις εβδομάδες στη Λευκωσία.

Ανέφερε ακόμη πως, τόσο τα πρώτα βραβεία, όσο και οι έπαινοι απονέμονται φέτος σε κορίτσια, τρεις εκ των οποίων προέρχονται από λύκεια της Λεμεσού.